eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sok jóra ne számítsunk!

A következő két évben a világgazdasági növekedés erős lassulására számít az Economist Intelligence Unit.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző központjának előrejelzése szerint az unió keleti térségében a magyar kilátásokat terheli a legnagyobb kockázat.

A prognózis szerint a globális gazdasági helyzet 2008-ban javul, de csak akkor, ha a várható további pénzügypolitikai szigorítás hatására nem csökken jelentősen az amerikai fogyasztás.

A londoni gazdaságkutató központ úgy véli: a tágabb értelemben vett kelet-európai térség növekedése továbbra is messze meghaladja a világátlagot, de a régió uniós tagállamainak - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia - bővülése fél-egy százalékkal elmarad a térségi átlagtól.

A cég a magyarországi kockázatok közül kiemeli, hogy a pénzügyi szektoron kívüli vállalatoknak folyósított hitelek csaknem fele, a hosszú lejáratú lakossági kölcsönöknek pedig több mint a fele devizaalapú.

Ez az Economist Intelligence Unit szerint főként azért aggályos, mert a magyar kormányok csekély hajlandóságot mutattak a költségvetési önmérsékletre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×