INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

Euróövezet: alacsony maginfláció, magas energiaárak

Infostart

A magas energiaárak miatt a korábban reméltnél valamivel nagyobb ütemben nőtt az infláció az euróövezetben, de az idényjellegű és energiaáraktól megtisztított, úgynevezett maginfláció továbbra is ígéretesen alacsony.

Az euróövezetben decemberben átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2004. decemberben, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán előzetes becslésként.

Novemberben az euróövezetben 2,3 százalékos volt átlagosan a tizenkét havi infláció. Az energiaárak visszaesésének hatása nagyobb volt, mint korábban becsülték. Az energiaárak egy hónap alatt átlagosan 3 százalékkal csökkentek, a tizenkét havi drágulásuk 10 százalékra lassult az októberi 12,1 százalékhoz és a szeptemberi 15 százalékhoz képest.

Ily módon az energiaárak nélküli infláció nem gyorsult tovább, tizenkét hónapra 1,5 százalékos maradt, annyi, mint októberben. Szintúgy változatlan maradt novemberben, 1,5 százalékon, a tizenkét havi teljes maginfláció.

Az egész EU-ban novemberben átlagosan 2,2 százalékra lassult a tizenkét havi infláció. Lettországban volt a legnagyobb, 7,5 százalékos, és Finnországban a legkisebb, 1,0 százalékos. Magyarországról 3,3 százalékot tart nyilván az EU statisztikai hivatala, az októberi 3,1 százalék után.

Korábban a legtöbb elemző tavalyra csökkenő inflációt valószínűsített az euróövezet számára, 1,7 százalékos tizenkét havi ütem felé, de az energiaárak emelkedése - a kőolaj több mint 50 százalékos idei drágulása - miatt ez nem igazolódott, habár a maginfláció továbbra is alacsony.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018