eur:
392.47
usd:
353.73
bux:
72257.77
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó (b) és Gál József hajóépítő, vitorlázó (j) a Szent Jupát vitorlás vízre bocsátása alkalmából tartott ünnepségen a révfülöpi Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötőben 2024. szeptember 4-én. A vitorlással Fa Nándor és Gál József 1986-87-ben vitorlázta körül a Földet. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködve a Balaton vizére bocsátotta a legendás hajót, amelyet restaurálása után az MCC diáktáborban állítják ki.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ismét a vízen a legendás magyar földkerülő vitorláshajó - videó, képek

A Balaton északi partján szerdán vízre bocsátották a Szent Jupát vitorláshajót, amit egy éven belül teljeskörűen restaurálnak abból az alkalomból, hogy 2025 szeptemberében lesz negyven éve, hogy Föld körüli útjára indult.

A legendás hajót, amellyel Fa Nándor és Gál József megkerülte a Földet, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum együttműködésének eredményeként tették vízre Révfülöpön.

A múzeum relikviája 1985-ben nemcsak a vitorlázás, de a kitartás és az emberi küzdeni akarás szimbólumává vált, miután Fa Nándor és Gál József - első magyarokként - megkerülték a 31 láb hosszú vitorlással a Földet.

A legendás hajót egy éven belül teljeskörűen restaurálják annak érdekében, hogy a negyvenéves jubileumra "teljes pompájában" tündökölhessen.

"Fa Nándor és Gál József örökre beírták a nevüket a hazai és nemzetközi hajózás történetébe azzal, hogy teljesítették Föld körüli útjukat a kenusok védőszentjéről elnevezett hajóval. A két bátor kalandor a vitorlázók Mount Everestjének tartott Horn-fokon is sikerrel átkelt" - idézték fel.

A Szent Jupát a hazatérése után rövid ideig a Balatonon maradt, mialatt Fa Nándor és Gál József egy alapítványt hozott létre a megőrzésére. Ez az alapítvány 1996-ban a Közlekedési Múzeumnak adományozta a Balaton-31 típusú vitorláshajót, amelyet 2001-től a múzeum városligeti épületében, a Hírességek Csarnokában állították ki. Öt évvel később, az épület elbontását követően a műtárgyat valamennyi irányadó műtárgyvédelmi feltételnek megfelelve - megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényvédelem biztosításával - őrzött bérraktárban helyezte el a múzeum - ismertették.

A tájékoztatás szerint

2024 szeptemberében a Szent Jupát ismét megtekinthető a Mathias Corvinus Collegium (MCC) révfülöpi központjában.

2025 tavaszára a két intézmény együttműködésének, valamint Fa Nándor szakmai támogatásának és iránymutatásának köszönhetően a múzeum műtárgya teljes körű restaurálást és hosszú távú állagmegóvást kap, hogy ismét elérhető legyen az érdeklődők számára. Új szolgálatában bemutatja a magyar - különösképpen a balatoni - hajózást, vitorlázást, valamint hozzájárul a fiatalok tehetséggondozásához.

Jövő szeptemberben lesz 40 éve, hogy a hajó megkezdte lenyűgöző körútját. A jubileumi évben a múzeum és az MCC 700 napos programsorozatot kezd, melynek keretében szeretnék bemutatni a hajózás, a balatoni vitorlázás, és az emberi teljesítmény lebilincselő momentumait a felnövekvő generáció számára.

A Szent Jupátot - restaurálását követően - az MCC Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő Diáktáborban állítják ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 5. 11:18
×
×
×
×