eur:
393.4
usd:
353.28
bux:
72838.51
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Bárki nagyon pórul járhat egy ilyen kattintással

Az elsősorban illegális szoftverekkel, felnőtt tartalmakkal terjedő malware bizalmas információkat, bankkártyaadatokat, jelszavakat lophat el, ám némi óvatossággal kikerülhető.

Egy eddig nem ismert adatlopó alkalmazás látott napvilágot, ami a látszólagosnál is nagyobb problémát jelenthet, a szoftver ugyanis nem egy egyszerű app, hiszen azt a kiberbűnözők a kedvük szerint személyre szabhatják, hogy újabb rosszindulatú programokat generáljanak vele, amiket aztán tovább terjeszthetnek - írja a G Data cikke nyomán az Index. A portál kiberbiztonsági szakértői szerint az Ailurophile Stealer névre hallgató, adatlopó szoftver könnyen elérhető, webes felülete miatt kiemelten veszélyes.

Az Ailurophile Stealer használatához a felhasználónak elő kell fizetnie a "szolgáltatásra", ezt követően lehetősége lesz elnevezni a generált rosszindulatú programot, sőt, tetszőleges ikont is választhat hozzá.

Továbbá a szoftver arra is lehetőséget ad, hogy a felhasználó beállítson egy külön Telegram-csatornát arra az esetre, ha a generált kártevő sikeres adatlopást végez el, hogy aztán oda továbbíthassa a megszerzett információkat.

A szakértők szerint az Ailurophile Stealernek több előfizetői szintje is van. Például ahhoz, hogy valaki az általa generált kártevőt megnehezített észleléssel vagy a Windows Defender célzott megkerülésével láthassa el, a legnagyobb értékű csomagra kell előfizetni. Azt követően pedig, hogy az ügyfél megterveztette a webes felülettel a saját kártevőjét, azt kezd vele, amit csak akar, ott terjeszti, ahol tudja.

A G Data szerint a legtöbbször illegális, feltört szoftverekkel és felnőtt tartalmakkal együtt juttatják el a számítógépekre, telefonokra az elkészült kártevőt, ami azután hozzáférhet a készüléken tárolt jelszavakhoz, banki adatokhoz is. A lap felhívja a figyelmet, hogy

olykor akár az olyan megbízható forrásból, mint a Google Play, is le lehet tölteni kártevővel fertőzött alkalmazásokat.

Megjegyzik, ugyan a platform folyamatosan távolítja el a malware-t tartalmazó alkalmazásokat, ám a már letöltöttekkel nem tud mit kezdeni, azokat a felhasználónak kell törölnie, ha nem akarja, hogy tovább működjenek.

A szakértők azt tanácsolják, hogy az adatlopások megelőzése érdekében különböző erős, egyedi, legalább 15-20 karakteres jelszavakat használjunk, és soha ne mentsük el személyes és pénzügyi adatainkat online fiókokban, böngészőkben. Valamint fontos, hogy felismerjük az átveréseket, ezzel megakadályozva, hogy az olyan vírusok, mint az XLoader kárt tegyenek a készülékben.

Címlapról ajánljuk
Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Rengeteg magyar és külföldi fejlesztésű digitális újdonsággal bővült a hazai oktatási rendszer, és a mesterséges intelligencia is sokat tud segíteni a diákoknak, a tanároknak, de akár a szülőknek is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Koren Balázs matematikatanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar oktatója. Beszélt az okostelefonok figyelemelterelő hatásáról is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×