eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/varos-ut-felhok-utca-210017/
Nyitókép: Fotó: Pixabay: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/varos-ut-felhok-utca-210017/

Eloszlatnak egy tévhitet a falra kúszó borostyánról

Ha létezik olyan növény, amely megosztja az embereket, akkor a borostyán biztosan az. Van, aki szerint szép. esztétikus és még hőszigetel is, ha felfut egy adott ház falára. Mások szerint elpusztítja a kert többi lakóját, tönkreteszi a házfalat és oda vonzza a bogarakat is.

A hellovidek.hu-n a KRTK Regionális Kutatások Intézetének fiatal kutatója, dr. Vasárus Gábor László beszélt erről. Ő úgy látja, hogy a borostyán 30-35 fokig melegszik csak a párologtatása miatt, így megvédi az épület falát, mert a vakolat szintje alatt már csak 25-30°C-os lesz a fal hőmérséklete. Az sem igaz, hogy károsítja a vakolatot, legalábbis ugyanis "egy hungarocellel burkolt falban például már egyáltalán nem képes kárt okozni egy növény gyökere".

Hasonlóan vélekedett Magyari Szabolcs kertész is. Azt mondja, "szó sincs arról, hogy a repedéseket tovább tágítja és a vakolat sem pereg le miatta. Cserébe viszont pazar látványt nyújt az év minden napján."

A falat sem szárítja ki, mert "a borostyán fás szárából kizárólag kapaszkodó gyökerek nőnek ki, amelyet egyedül a tapadást szolgálják. A táplálékot és a nedvességet kizárólag a földben található gyökerén keresztül veszi fel."

A MI-t kérdezve azonban már árnyaltabb lesz a kép. A Google Geminijétől azt a választ kaptuk, hogy "a borostyánnak léggyökerei vannak, amikkel kapaszkodik a falhoz. Ezek a gyökerek befurakodhatnak a vakolat repedéseibe, és idővel megrongálhatják azt. Ez főleg a gyengébb minőségű vakolatokra és a régi épületekre veszélyes." Ezért a mesterséges intelligencia azt javasolja, hogy olyan borostyánfajtát válasszunk, amelynek kevésbé agresszívak a gyökerei, mint mások. Ilyen fajta például a Hedera helix 'Goldchild'.

Fotó: Pixabay.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×