eur:
388.99
usd:
361.9
bux:
67983.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

Jó hírt kaptak a magyar iPhone-felhasználók – márciustól új világ jön

Az itteni jogszabályok olyasmire is kötelezik a vállalatot mobileszközeivel és operációs rendszerével kapcsolatban, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

Az Európai Uniós előírások értelmében az iPhone-okban kötelezően bevezetett USB-C port használata után most újabb nagy változás vár az európai felhasználókra: a márciusban hatályba lépő, a digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) okán a cégnek részben meg kell nyitnia az eddig kifejezetten zárt operációs rendszerét - írja a 24.hu. Ennek első jelei már be is kerültek az iOS 17.4 frissítés január 25-én kiadott fejlesztői béta verziójába.

Ennek része lesz az is, hogy

az Apple alkalmazásboltja hamarosan nem lesz megkerülhetetlen, más áruházak is elérhetők lesznek az App Store mellett, ugyanúgy, mint Androidon, ahol a Play Áruház mellé leszedhető akár az Amazon vagy a Samsung boltja is.

Megkerülhetővé válik továbbá az elmúlt 17 évben megszokott rendszer, miszerint csak az Apple-ön keresztül, a cégnek részesedést fizetve lehet alkalmazásokat (és azokon belüli mikrotranzakciókat) kínálni almás eszközökön.

Szintén komoly változás, hogy megszűnik az Apple Pay mobilfizetési rendszer kizárólagossága is az Apple mobileszközein. Vagyis más szolgáltatók megoldásai is használhatók lesznek az NFC chip segítségéve, így a jövőben a bankok saját fejlesztésű, ilyen célú alkalmazásai is használhatók lesznek iPhone-okon.

A böngészők kezelése is változik: a vállalat eddig kötelezte a fejlesztőket a WebKit használatára, tehát minden egyes böngésző alapja ugyanaz volt, mint az Apple saját, megoldásának, a Safarinak. Ennek most vége, az új frissítés publikus verziójának érkezését követően mindenki használhatja majd a saját webmotorját, sőt, akárcsak Androidon,

a felhasználók választhatnak majd, hogy melyik böngészőt szeretnék alapértelmezettnek beállítani a készülékükön.

A lap megjegyzi, hogy a változások csak Európában lesznek érvényesek az itteni jogszabályok miatt. A világ többi részén a végleges iOS 17.4 telepítése után is ugyanolyan zárt módon fog működni az Apple ökoszisztémája, mint eddig.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×