eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A drónnal készült képen behavazott fák Galyatetőn 2023. november 29-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kelet felé tart a havazás, kiadták a riasztást – képes beszámoló

Szerda éjfélig megközelítőleg az ország nyugati felén (Duna vonalának tágabb környezete, illetve attól nyugatra) nagy területen alakulhat ki ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg.

A Dunántúl legnagyobb részén éjjel óta szűntelen szakad a hó, néhol már kora reggel tíz centis hóvastagságot mértek. Ennek akár a duplájára nőhet a friss hóréteg, sőt a Bakonyban, Vértesben ennél több hullhat – írja az Időkép.

A fővárosban és a Duna vonalában mindeközben lepel hullott. Ugyan a dunátúlinál kevesebb mennyiség valószínű, de a középső, északi tájakon is várható havazás, ami csütörtökön folytatódik – teszik hozzá.

A MetNet közösségi oldala szerint Szombathely és a Győr környéki erdők is szépen kifehéredtek, de például a Somogy vármegyei Lábodon is gyűlnek a centik.

Kaposváron 15 cm-nél is több hó van:

Az Országos Meteorológiai Szolglat tájékoztatása szerint a Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt jelleggel várható további folyamatos csapadékhullás – a havazás, havas eső lesz a jellemző (de főleg utóbbi térségben időnként előfordulhat folyékony halmazállapot is). Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen megjelenhet a szilárd halmazállapot.

Szerda éjfélig megközelítőleg az ország nyugati felén (Duna vonalának tágabb környezete, illetve attól nyugatra) nagy területen alakulhat ki ~5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg. A területtől kelet felé haladva csökkenő eséllyel és vastagságban alakulhat ki hótakaró, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet ~lepel-3 cm. A legnagyobb mennyiségre a Dunántúl középső, keleti részén van kilátás, a legfrissebb számítások alapján 20 cm körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra éjfélig a Bakony, Vértesben és a Gerecse térségében valamint a Somogyi-dombságban van nagyobb esély (jellemzően 200-300 m felett – felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság.)

(A későbbiekben már a legkeletibb tájakon is a havazás lehet a jellemzőbb, és csütörtökön főleg a Duna vonalában és attól keletre várhatóan nagy területen folytatódik, így tovább gyarapodhat a hótakaró.)

Az OMSZ közben több megyére is riasztás adott ki ónos eső miatt. Mint írják, főként a Dunántúl északkeleti harmadán, a főváros és a Dunakanyar környékén, illetve az Északi-középhegység nyugatabbi részein átmeneti ónos eső (néhány tized mm) nem kizárt.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×