eur:
392.95
usd:
363.66
bux:
65938.65
2024. március 1. péntek Albin
Nyitókép: Pixabay

Akár óriási bírságot is kaphat, aki téli gumi nélkül közlekedik

Más országok nagyon komolyan veszik a téli gumi használatát, mulasztás esetén igazán tetemes büntetést is kaphatunk a rendőröktől.

A környező és más európai országok téligumi-használatával kapcsolatos szabályait, illetve az ennek elmulasztásáért járó esetleges büntetéseket a HVG gyűjtötte össze.

Ausztria, mivel hegyekben gazdag, gyakrabban néz szembe havazással és jegesedéssel, mint az egyre kevésbé télies időjárású Magyarország. Ennek tudatában talán nem meglepő, hogy november elejétől április közepéig időjárásfüggően kötelező a téli abroncs vagy a négy évszakos gumi használata.

Ha nem így teszünk, adott esetben 5000 eurós, azaz 1,9 millió forintos büntetést is kaphatunk.

Olaszországban bizonyos helyeken táblák hívják fel a figyelmet a megfelelő, minimum 4 milliméteres profilmélységű abroncs használatára, Dél-Tirolban november közepe és április közepe között kell az időjárásnak megfelelően téli gumival közlekedni. Az olasz utakon 87-345 euró (33-131 ezer forint) között alakulhat a pénzbírság.

Franciaország némely régiójában téli időjárás mellett kötelező a téli gumi használata, különben 135 eurós, azaz 51 ezer forintos bírságot kockáztatunk,

vagy akár azt is, hogy a hatóságok nem engednek tovább közlekedni.

Lengyelországban nincsenek erre vonatkozó előírások és büntetések, Szerbiában és Csehországban november elejétől március végig tart a téli gumis időszak. Csehországban adott esetben 21-35 ezer forintnak megfelelő bírságra lehet számítani, Szlovákiában pedig 23 ezer forint körüli büntetés járhat azért, ha nem megfelelő abroncsokkal közlekedünk.

A svájci hatóságok pedig körülbelül 40 ezer forintos büntetést szabhatnak ki a közlekedési viszonyoknak nem megfelelő abroncs használatáért.

Címlapról ajánljuk
Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

Elemző az átfogó jelentésről: Párizs kezd rájönni, hogy a migráció nem mehet így tovább

A francia kormány nem fordít elegendő forrást az illegális bevándorlás elleni küzdelemre. A francia számvevőszék jelezte, hogy a kitoloncolások száma elenyésző, miközben félmillióra becsülik az országban jogellenesen tartózkodók számát, ezért a jelenleginél nagyobb anyagi ráfordítást szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tételére. Az InfoRádió Gönczi Róbertet, a Migrációkutató Intézet elemzőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Szép pluszban zártak az amerikai indexek

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően emelkednek az európai tőzsdék is, Amerikában pedig szintén jó hangulatban telt a kereskedés, az emelkedést a Nasdaq vezette.  Igencsak eseménydúsan telik a nap a magyar tőzsdén, az osztalékról szóló bejelentés hatására kilőtt a Duna House, de szenved a Masterplast és az AutoWallis is. A hazai blue chipek közül pedig csak az OTP árfolyama van pluszban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 29. 05:00
×
×
×
×