eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Swap winter tires for summer tires - time for summer tires
Nyitókép: FotografieLink/Getty Images

Szakad a hó egész Európában – így szabad csak autóval elindulni

Európában még az unióban sem egységes a szabályozása annak, hogy télen kell-e az autóra téli gumi, vagy kötelező tartozék-e a hólánc.

Németországot és Ausztriát is régen látott havazás bénította meg, a kozlekedésbiztonsag.kti.hu ezért megnézte, hogy a magyarok potenciális téli úticéljaiban milyen szabályok érvényesek az autósokra a téligumi és a hólánc használatát illetően. A gumihasználati szabályok nem egységesek még az Európai Unió országaiban sem.

Nem mindenhol ellenőrzik a rendőrök a gumikat, de ahol szúrópróbaszerűen igen, ott bírságolnak is, ha nem tartják be a szabályokat. Viszont baleset esetén a biztosítók garantáltan vizsgáltatják a gumikat, és akkor még az sem lesz közömbös, hogy a profilmélység megfelelő volt-e!

  • Albánia: az ország útjain nem kötelező a téli gumi használata, azonban a november elseje és április 30. között a hólánc az autók kötelező tartozéka!
  • Ausztria: minimum 4 milliméteres profilmélységű, M+S jelöléssel ellátott téli abroncsok használata kötelező november elseje és április 15. között az ország egész területén. Emellett legalább két hóláncot is tartani kell az autóban a meghajtott kerekekre. Nemcsak a gumik milyenségét, hanem a hóláncok meglétét is ellenőrizhetik a hatóságok.
  • Bosznia-Hercegovina: november 1. és április 15. között téli vagy négyévszakos gumi vagy hólánc használata kötelező. Ezen felül kötelező hólapátot és hóláncot tartani a kocsiban. Utóbbit akkor is, ha téligumi van az autó kerekein.
  • Bulgária: csak ajánlott a téli abroncs november 1. és március 31. között, viszont minden autóban hóláncot kell tartani.
  • Csehország: kötelező a minimum 4 mm profilmélységű téli gumi használata, a táblákkal jelzett területeken a hólánc is november 1. és április 1. között.
  • Franciaország: nem kötelező a téli abroncs, de egyes régiókban – elsősorban a sípályákhoz vezető hegyvidéki utakon – szükséges lehet. Ezeken a területeken a hólánc használatát is megengedik.
  • Lengyelország: a téli abroncs használata nem kötelező, de ajánlott. A sípályákhoz vezető utakon „erősen ajánlott”, némelyik ugyanis téli gumi (vagy olykor hólánc) nélkül járhatatlan.
  • Horvátország: ónos eső esetén, továbbá ahol tömör hó vagy jég borítja az utakat, kötelező a minimum 4 milliméteres profilmélységű téli gumik használata. Emellett az autóban lennie kell hóláncnak – minimum a meghajtott kerekekre – és hólapátnak is.
  • Macedónia: a téli gumi nem kötelező, de november 15. és március 15. között minden autóban lennie kell hóláncnak.
  • Montenegró: november 15-től március 31-ig a téli gumik használata kötelező.
  • Németország: minden tengelyre téli vagy négyévszakos gumikat kell szerelni, és hólapátnak, hóláncnak is lenni kell az autókban.
  • Olaszország: a téli abroncs használata ajánlott, egyes utakon azonban kötelező október 15. és április 15 között.
  • Oroszország: kötelező a téli abroncsok használata és emellett még hóláncokat is kell tartani az autókban.
  • Románia: nem szükséges téli gumikkal közlekedni, de az autókon lévő gumiknak meg kell felelniük a téli körülményeknek.
  • Svájc: a téli gumi használata nem kötelező, de az autókon lévő gumiknak a téli körülményeknek megfelelőnek kell lenniük. Az országban külön táblák jelzik, hogy mely utakon kötelező a téli gumi, illetve hólánc használata.
  • Szerbia: november elseje és április elseje között kötelező a minimum 4 mm mélységű téli abroncs és az autóban hóláncnak is lennie kell.
  • Szlovákia: nem kötelező a téli abroncsok használata, előírás viszont, hogy télen M+S szimbólummal ellátott gumiabroncsokat kell használni, ahol tömör hó vagy jég borítja az utakat.
  • Szlovénia: november 15-től március 31-ig a téli gumik használata kötelező, emellett hólapátot és hóláncot is kell tartani a kocsiban.
  • Ukrajna: nem kötelező a téli gumik használata.
  • Magyarország: sem kötelező a téli gumi, de a vezetési feltételek romlása esetére hóláncot kell tartani a járműben. Ha az időjárás megkívánja, a hatóságok elrendelhetik, hogy bizonyos utak csak téli abroncsokkal vagy csak hólánccal használhatók.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×