eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Idegen érdekek szolgálatába állíthat rengeteg Apple-eszközt ez a program

A sötét módot előállító egyik számítógépes programot időközben rossz célra kezdték használni.

Még 2018-ban adtak ki egy kis segédprogramot Mac gépekre, hogy az létrehozza, és ki-bekapcsolhatóvá teszi a szem- és energiakímélő sötét módot, aminek lehetőségét az Apple akkori rendszere még nem biztosította. Bár a mostani, friss operációs rendszerekben már gyári lehetőségként szerepel, a segédprogram a mai napig ott lehet sokak gépén, és sajnos – mint kiderült – problémát okozhat - írja a hvg.hu.

A NightOwl bár sok embernek jó szolgálatot tett az évek alatt, időközben új tulajdonoshoz került, és egy frissítéssel oda nem illő, gyanús felhatalmazásokat kapott. Sőt, úgy tűnik, élt is ezekkel, és a felhasználók adatait egy botneten keresztül szippantotta be.

Miután néhány felhasználónak problémája lett az alkalmazással a frissítés után, egy webfejlesztő, Taylor Robinson felfedezte, hogy a program minden értesítés nélkül átirányítja a felhasználók számítógépeinek kapcsolatait, de állítólag csak az IP-címeket gyűjti. A kedvelt Mac-alkalmazás átalakítása mindenesetre az adatgyűjtők átjáróházává és játszóterévé tette a gépeket.

Az alkalmazás új szolgáltatási feltételei közé bekerült egy ilyen rész: „a NightOwl alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megosszák az internetes forgalmat azáltal, hogy módosítják eszközük hálózati beállításait, hogy azokat az internetes forgalom átjárójaként használják. Ezenkívül a felhasználó eszköze átjáróként működik a NightOwl alkalmazás ügyfelei számára, beleértve a web- és piackutatásra, SEO-ra, márkavédelemre, tartalomszolgáltatásra, kiberbiztonságra stb. szakosodott cégeket”.

Akinek ilyen programja van még a Mac-gépén, sürgősen keresse fel Robinson blogját, amely részletezi azokat a terminálparancsokat, amelyekre szükség van az alkalmazás eltávolításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×