eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Getty Images/ EMS-FORSTER-PRODUCTIONS

Hőség? Aludjunk rá egyet, ha sikerül!

Az alváskutatók szerint a magasabb hőmérsékletek potenciálisan 50-58 óra alvásvesztéssel járhatnak személyenként évente. A Magyar Alvás Szövetség elnöke több népi praktikát is felsorolt a probléma enyhítésére.

"Egyre több olyan kutatás van ma a világon, ami arra vonatkozik, hogy a 21. század jelentősen megváltoztatta, befolyásolta az emberek életmódját, és itt gondolok elsősorban a fényre, az elektronizációra, a számítógépekre, az okostelefonokra. Az alvásra olyan jelentős hatásuk van, hogy annak kérdése még több figyelmet érdemel" – mondta az InfoRádióban G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Az Egyesült Államokban körülbelül 60-70 millió ember szenved olyan alvászavarban, ami a napi életüket akadályozza, és hozzájárul a rövidebb élettartamhoz.

Nyáron a magas hőmérséklet is nehezíti az alvást, hiszen ez is nagyon fontos tényező a mindennapi életvitelünkben. Azt jelzi a kutatás, hogy

a 21. század elejére a magasabb hőmérséklet 44 óra alvásvesztést okozhat az alanyoknál, és 50-58 órában befolyásolja az alvás minőségét személyenként, évente.

Vagyis sokkal több azoknak a száma, akik nem alszanak jól, bár azt gondolják, hogy alszanak, pedig valójában az ágyban töltött idejük minősége sokkal rosszabb, mint a korábbi évszakokban.

Egy alvás értékelésekor nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is rengeteget számít. Például az, hogy az alvásciklusok megfelelően kövessék egymást, hiszen számos életfunkció, a sejtjeink regenerálódása, a nappali léthez szükséges apró biokémiai folyamatok ilyenkor játszódnak le.

Ha azonban ezek valamilyen oknál fogva károsodást szenvednek – tehát nem elég intenzív az alvás –, akkor akár 44 óra alvást veszíthetünk egy évben személyenként. Mindez okozhat hangulatzavarokat, szívbetegséget, elhízást, cukorbetegséget és még számos más kórt. Sokkal ingerlékenyebbek lehetünk, ha nem teremtjük meg a hőmérsékletre, levegőmozgásra, sötétségre vonatkozó ideális alvási körülményeket.

"Nem véletlenül mondja a magyar közmondás, hogy ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát"

– mondta. G. Németh György, aki szerint néha elegendő más típusú matracot, ágyneműt, hálóruhát beszerezni mindamellett, hogy az általános szobai hőmérséklet jó esetben 20 foknál nem lehet melegebb.

A nyári hónapokban ezt nehéz megteremteni légkondicionáló berendezés nélkül, de G. Németh György szerint több olyan népi praktika van, amivel ezen segíthetünk:

  • A szobát nappal elsötétítjük, vagy korlátozzunk a melegítő napfény szobába jutását.
  • Egy vizes törülköző, ruhanemű kihelyezése este hűthet pár fokot, és a szoba páratartalmát is pozitívan befolyásolja.
  • Egy jó fürdő, zuhanyozás megfelelő hőmérsékleti állapotba tudja helyezni a testünket alvás előtt.
  • Fontos az étkezési rituálék betartása: az esti lakomákat kerülni kell, a folyadékfogyasztást este már korlátozni kell, nappal viszont utóbbiból nagyon sokat kell fogyasztani.
  • Ha lehet, késő este már ne végezzünk edzést.
  • Fontos, hogy ugyanabban az időben keljünk fel és feküdjünk le.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×