eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Időjárási őrület: szárazság, melegrekord, hőhullám

Európában a második legmelegebb volt a tavalyi év 1991 óta.

A Meteorológiai Világszervezet jelentése szerint a 2022-es év az ötödik legmelegebb volt a Földön. Az éves átlaghőmérséklet 0,3 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát – ismertette Marton Annamária, éghajlati szakértő egy rövid videóban az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett videóban.

Európában a második legmelegebb volt a 2022-es év, a nyár pedig a legmelegebb. Hosszan tartó és intenzív hőhullámok sújtották Nyugat-és Észak-Európát. A kevés csapadék a magas hőmérséklettel és más tényezőkkel együtt aszályhoz vezetett.

Magyarországon is melegebb volt az átlagosnál a 2022-es év, hiszen az évi középhőmérséklet 11,8 Celsius-fok volt, ami országos átlagban 1,1 Celsius-fokos emelkedést jelent. Az átlagnál szárazabb is volt a tavalyi év, mivel országos átlagban 497 mm csapadék hullott, mely 1991-2020 közötti időszak átlagának négyötöde.

Az adatok alapján 2022 bekerült a tíz legmelegebb év közé Magyarországon,

és a 2019-es és 2018-as évek mögött a harmadik helyre került.

A tavalyi hőmérséklet illeszkedik a globálisan emelkedő trendbe, mert az elmúlt 122 évben 1,5 fokkal emelkedett a hőmérséklet Magyarországon. Az április jóval, míg a március és a szeptember csak kicsivel volt hűvösebb a normánál. A nyári hónapok belekerültek a top 10-be a magas hőmérséklet miatt, így

összességében a tavalyi nyár rekordnak számít 1901 óta.

Az év nagyon enyhén kezdődött, majd lehűlt az idő. Az enyhe februárt száraz tavasz követett, ami kedvezett az éjszakai lehűléseknek. Május végétől forró nyár vette kezdetét több rövidebb, vagy nagyon intenzív hőhullámmal. Szeptember második felétől a hónap végéig az átlagnál hűvösebb idő volt jellemző. Ezt követően hosszú "vénasszonyok nyara" jellemezte az őszt. December közepén téliesebb idő alakult ki, majd karácsony előtt megenyhült az idő.

Száraz időjárás

Az év első három hónapja rendkívül száraz volt: a január a hatodik helyre került a száraz januárok között. A március csupán azért nem került be a legszárazabb hónapok közé, mert a hónap utolsó napjaiban érkezett egy mediterrán ciklon. Áprilisban az átlagnál több csapadék hullott. Májustól nyár végéig alapvetően száraz időjárás uralkodott, nagyobb területi különbségekkel. Szeptemberben csapadékosra váltott az időjárás, így a kilencedik legcsapadékosabb szeptembert hagytuk magunk mögött 1901 óta.

Szeptembert egy rendkívül száraz október követett, ami a nyolcadik helyre került a legszárazabb októberek sorában. Végül egy csapadékos decemberrel zárul az év: december 9-én hullott országos átlagban a legtöbb csapadék az év során.

A 17. legszárazabb év volt 2022. A csapadékösszeg nem érte el az 500 mm-t, az elmúlt 122 évre 4,1 százalékos csökkenést mutatott az éves összeg. Az ország nyugati részén kimutatható a csapadékmennyiség szignifikáns változás: itt nagyobb területen 10 százalékos csökkenés látható.

  • A legmagasabb mért hőmérsékletet, 41,4 Celsius fokot július 23-án mértek Hódmezővásárhelyen, Kiskunfélegyházán és Szikáncson,
  • a legalacsonyabb hőmérsékletet januárban Pocsajon mérték -18 fokkal,
  • a legnagyobb évi csapadékösszeg majdnem elérte a 800 mm-t,
  • a legkisebb évi csapadékösszeg pedig alig haladta meg a 300-at. A legnagyobb 24 órás csapadékösszeg 123 mm volt Tiszakarádon július 30-án.
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×