eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/ Országos Onkológiai Intézet/ f o t o m o r i

Daganatos gyerekek sugárterápiájában segíthet egy különleges ötlet

Űrutazássá varázsolná a daganatos beteg gyermekek kezelését az Országos Onkológiai Intézet fizikusának projektje, ami bekerült a Richter Anna-díj döntősei közé. A közönség március 12-ig adhatja le a szavazatát.

"Az egész úgy indult, hogy nem volt mivel szemléltetnem az egyetemi hallgatóknak a sugárkezelést. A rendes gyorsítókhoz, a besugárzó készülékekhez ugyanis nem lehet bemenni, mert a betegek kezelése zajlik rajta" – beszélt a projekt kezdetéről az InfoRádióban Fröhlich Georgina sugárterápiás fizikus.

Fröhlich Georgina végül legóból épített egy lineáris gyorsítót a gyerekeivel. Nyáron kitalálta, hogy építsenek köré egy egész bunkert, tehát egy kezelőhelyiséget. Ebből készítettek egy oktatófilmet is, amelyet a szülőknek szoktak ajánlani. "A legóbunkerbe bemegy a kis figura, ott bemutatják a sugárkezelést, és közben a gyermekeim elmagyarázzák a kis videó alatt, hogy pontosan mi történik, mire kell figyelni, és mi miért van" – mondta Fröhlich Georgina.

Mint mondta, a videót viccesre próbálták fogni, hogy minél jobb hangulatú legyen. Ez egyfajta felkészítése a gyerekeknek a sugárkezelésre, gyerekek által, gyereknyelven.

A projekt most bekerült a Richter Anna-díj döntőjébe.

A kitüntetést Richter Gedeon gyógyszergyáros gyógyszerész feleségének emlékére hozták létre. A díjjal olyan nőket támogatnak, akik az egészségügyben nem konkrétan szakmai, hanem jótékony jellegű tevékenységet végeznek. A Richter Anna-díjra benyújtott projekt fő része ajándékdoboz, amiben öt tárgy kapna helyet:

  • a Bátorságpróba című könyv, ami mesés formában magyarázza el a különböző onkológiai kezeléseket,
  • egy kis plüssmackó, aki egy polárplédet ölelget. A mackót a gyerekek bevihetik magukkal a kezelésekre,
  • a kis legó lineáris gyorsító,
  • egy kis füzet, amiben egy tematikus képregény lenne Bátorról, a hős űrhajósról, aki a sugárkezelése során legyőzi a gonosz sejteket a bolygókon,
  • egy pecsétgyűjtő is, mert aki részt vesz a kezelésen és teljesíti a küldetést, a végén a kezelőorvostól kap egy oklevelet és egy aranyérmet a teljesítésről.

Emellett fényfestéssel egy kicsit varázslatosabbá tennék azt a kezelő helyiséget, ahol a gyermekek kezelése zajliki. Így amikor belép a gyermek a "bunkerbe", akkor ugyanazt a mesevilágot látja, mint amit a képregényből már megismert.

Fröhlich Georgina elmondta: ha a szavazáson megnyernék a díjat, akkor ebből tudnák az ajándékcsomagokat finanszírozni. Az elsődleges cél ötszáz ilyen doboz összeállítása, plusz a fényfestés, ami hosszú távon is maradna. "Ebből egész Magyarországon nagyjából 7-8 évre el lennének látva ezek a gyermekek ajándékcsomaggal, és a küldetés élményével" – jegyezte meg Fröhlich Georgina, a projekt ötletgazdája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×