INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

hőmérséklet-rekord

klímaváltozás

térkép

Kais Bothe a városháza előtti szökőkutak vízében hűti le magát a hőségben a kanadai Edmontonban 2021. június 30-án. Két nappal korábban több mint 46 Celsius-fokkal megdőlt a hőmérsékleti rekord az országban. A meteorológiai szolgálat nem tartja kizártnak, hogy az elkövetkező napokban további rekordok dőlnek meg a Kanada nyugati részén kialakult hőburok miatt.

Térképen a világ friss hőségrekordjai

Infostart

Hát nem éppen üdítő látvány egyszerre látni mondjuk a kanadai közel ötven fokot a többi nemrég mért csúcsokkal.

Térképre tette a statista.com, hogy az elmúlt öt évben mely országokban – illetve földrészen – rögzítettek sosem látott hőmérsékleti rekordot, és persze azt is, hogy az hány fok volt.

Az apropót az indiai és pakisztáni tavaszi, ötven fokot elérő hőhullám adta, újabban arról számoltak be, hogy kimerült, kiszáradt madarak hullanak az égből, az állatoknak nincs mit inniuk.

A Statista cikke szerint ráadásul szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a java még hátra van. Mármint épp a javának az ellentéte: az eddigieknél hosszabb és kíméletlenebb hőhullámok jönnek. Kiemelik a déli félteke hőségcsúcsait, az uruguayi 44 és az ausztráliai 50,7 fokot, de figyelmet érdemel az Antarktisz 18,3 foka is.

Persze északon se jobb a helyzet, Kanadában tavaly volt korábban elképzelhetetlenül meleg, csaknem ötven fok, de hozzánk közelebb is akad friss letaglózó adat: ami az Egyesült Királyságban 38,7 fok, az Szicíliában 48,8, Franciaországban 49, Törökországban pedig 49,1 fok.

Íme a térkép a rekordokkal:

Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018