eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Felborult vasúti szerelvények az északkelet-indiai Dima Hasao kerületben történt földcsuszamlás helyszínén 2022. május 16-án. A heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban eddig legkevesebb nyolc ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/AP

Félmillió indiai menekül árvizek miatt, a fővárosban pedig a hőség fojtogat

Asszám államban a monszunt megelőző heves esőzések miatt kell százezreknek elhagynia otthonát: heten fulladtak meg eddig az árvizekben. Eközben Új-Delhiben hőség pusztít, ötven fok körüli a hőmérséklet.

1500 asszámi falut érint, hogy a Brahmaputra, a világ egyik legnagyobb folyója az utóbbi három napban kilépett medréből. Az állam nagy részét heves esőzések sújtják, a felhőszakadás pedig az előrejelzések szerint a következő két napban is folytatódik, írja a CNN.

"Több mint 500 ezer ember érintett, az árvízhelyzet egyik óráról a másikra vált kritikussá" - mondta Pijush Hazarika, Assam vízügyi minisztere a Reutersnek, hozzátéve, hogy az elmúlt három napban hét ember fulladt vízbe. Az indiai hadsereg katonái kétezer, az esőzések miatt otthonaikban ragadt embert szabadítottak ki az elmúlt napokban.

Dimas Hasao kerületben a legkatasztrofálisabb jelenleg a helyzet, ahol

mind a vasúti, mind a közúti közlekedés lehetetlenné vált - az esőzés a síneket és az utakat egyaránt elmosta.

A helyi hatóságok szerint a folyó vízszintje a továbbiakban is emelkedni fog.

Eközben az indiai városok a hatalmas hőséggel küzdenek: főként Új-Delhit érinti rosszul a meleg, mely egyébként Dél-Ázsia nagy részébe tapasztalható.

A hőhullám miatt az elmúlt hetekben több indiai és pakisztáni iskolát is bezártak, a forróság negatív hatással van a termésre, és az áramellátásban is problémákat okoz. Az emberek nem hagyják el otthonukat, ha megtehetik, de szakértők még így is azon töprengenek, túlélhető-e egyáltalán hosszú távon ekkora hőség.

A világ egyik legmelegebb városában, a pakisztáni Szindh tartományban fekvő

Jacobabadban múlt vasárnap 51 fokot mértek,

egy nappal korábban pedig 50 Celsius-fokot. Az indiai Delhiben a hőmérséklet vasárnap meghaladta a 49 Celsius-fokot.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×