eur:
389.28
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Nyitókép: Pixabay.com

Nem elég edzett már az immunrendszerünk

Gosztola Petra, a Budai Egészségközpont belgyógyásza az InfoRádióban pontokba szedte, mi mindent megtehetnénk a civilizációs betegségek ellen.

Minél fejlettebb a világ, annál több civilizációs betegséggel kell szembenézni – fogalmazott az InfoRádióban Gosztola Petra, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.

"Ilyen például az érelmeszesedés, a szemproblémák, az elhízás, a különböző mozgásszervi megbetegedések, az aranyér, az allergiás, illetve a pszichés betegségek, mint a szorongás, a pánikbetegség és a depresszió. A modern életvitel hozta ezeket magával" – ecsetelte a belgyógyász.

Az érelmeszesedésről elmondta, a mozgásszegény életmód kifejezetten kiváltó tényezője lehet, a szemproblémáknál a sok, képernyő előtt töltött idő vagy a mesterséges fény a probléma. Az aranyérnél az ülő életmód és a rost- és folyadékszegény táplálkozás az, ami veszélyfaktor túl azon, hogy lehetnek "egyéni hajlamosító tényezők", genetikai okok is.

Sőt, a betegségek még egymásra is hatnak:

az allergiás betegségeket kiváltja, hogy iparilag fejlett területen élünk, nem a természet közelében, illetve hogy az immunrendszerünk nincs kitéve annyi "edző" tényezőnek, egyes fertőzések így eltűnnek, ami kiszolgáltatottá teszi az ember szervezetét.

A civilizációs betegségek elkerülésére jó néhány egészségmegőrző tanácsa van:

"A legfontosabb, hogy megfelelően, egészségesen táplálkozzunk, maradjunk fizikailag aktívak, próbáljuk meg a stresszhelyzeteket megfelelően kezelni; a problémákat beszéljük meg és igyekezzünk megfelelő mennyiségű időt alvással, kikapcsolódással tölteni. Minimálisra kell csökkenteni az alkoholfogyasztást, a napártalom ellen pedig védekezni kell, a közlekedésben figyelemmel lenni, a nemnek, életkornak megfelelő szűrővizsgálatokra eljárni."

Kávé lehet, de csak mértékkel - tanácsolja a belgyógyász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Washington új csapást mér Kínára

Washington új csapást mér Kínára

A Biden-kormányzat visszavonta az Intel és a Qualcomm számára a Huawei félvezetőkkel való ellátását lehetővé tevő kiviteli engedélyeket, növelve ezzel a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatra nehezedő nyomást. Az amerikai kereskedelmi minisztérium lépése érinti a Huawei laptopok és mobiltelefonok számára gyártott chipek szállítását is, így akár a magyar piacra is hatással lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×