eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma
CHINA - 2021/04/24: In this photo illustration the Chinese electronics manufacturer company Xiaomi logo seen displayed on a smartphone with the word cancelled on a computer screen. (Photo Illustration by Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Kínai telefonok letiltják a Free Tibet és hasonló kereséseket Litvánia szerint

A litván védelmi minisztérium a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését, valamint a meglévő készülékek kidobását javasolja.

A védelmi tárca alárendeltségében működő Országos Kiberbiztonsági Központ jelentésében arról számolt be, hogy az érintett mobiltelefonokon olyan beépített funkciókat találtak, amelyek a cenzúrát szolgálják.

Az okostelefonokat gyártó kínai Xiaomi vállalat Európában értékesített készülékeinek alkalmazásai, köztük a beépített internet böngésző például

felismerik és letilthatják az olyan keresőszavakat, mint "szabad Tibet", "Éljen Tajvan függetlensége", vagy "demokráciamozgalom".

Ezeket a funkciókat például a Xiaomi Mi 10T 5G okostelefonjában az Európai Unió területén kikapcsolták, de távolról bármikor aktiválni lehet őket – ismertette a litván kiberbiztonsági hatóság jelentésében. A dokumentum szerint a cenzúrázható fogalmak folyamatosan frissülő listája jelenleg 449 kifejezést tartalmaz kínai nyelven.

Ezen felül az Országos Kiberbiztonsági Központ megállapítása szerint a Xiaomi telefonja egy szingapúri szerverre továbbítja a titkosított adatforgalmi adatokat.

Biztonsági rést találtak a Huawei P40 5G okostelefonjaiban is.

"Javasoljuk, hogy

ne vegyenek új kínai telefonokat, és lehető leghamarabb szabaduljanak meg a már megvásárolt készülékektől"

– hangsúlyozta Margiris Abukevicius, védelmi tárcavezető-helyettes sajtótájékoztatóján.

"Mindez nemcsak Litvánia, hanem a Xiaomi készülékeket használó minden ország számára fontos" – emelte ki a kibervédelmi hatóság.

A Xiaomi egyelőre nem reagált a Reuters globális hírügynökség megkeresésére az ügyben. A Huawei vállalat balti államokban működő képviselete a BNS helyi hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy készülékei nem továbbítják a felhasználók adatait illetékteleneknek.

Peking és Vilnius viszonya elhidegült az utóbbi időben. Kína augusztusban felszólította Litvániát, hogy hívja vissza pekingi nagykövetét jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét. Az elmérgesedett viszony hátterében az áll, hogy Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában, amit Kína a területe elleni fenyegetésként értékelt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×