eur:
393.38
usd:
368.16
bux:
65885.93
2024. április 24. szerda György
Henderson-sziget, 2017. május 16.A tengeri és sarkvidékkutató intézet (IMAS) által 2017. május 16-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen szeméthalom borítja a Henderson-sziget keleti partját. A világ egyik leginkább elhagyatott helyéről kiderült, hogy az egyik legszennyezettebb, 18 tonna, 38 millió darab szemetet találtak a szigeten, ami egyébként egy lakatlan atoll. A hulladék 99,8 százaléka műanyag, ennek 68 százaléka pedig nem is látszik elsőre, mert már a föld alatt van. Naponta 13000 új szemétdarabot mos partra az óceán. (MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers)
Nyitókép: MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers

Alig pár centi, mégis ez a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladék

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente mintegy 4,5 billió cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón - közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet.

Ugyanakkor még ez a hatalmas mennyiség is csak egy része annak a környezeti kárnak, amelyet a dohányipar okoz, hiszen a dohány nemcsak hogy kivágott erdők helyén nő, de a termékek előállítása "tönkreteszi a talajt, szennyezi a levegőt, a földet és a vizet" is - hangsúlyozza a Michael Bloomberg milliárdos amerikai üzletember által a dohánygyárak elleni küzdelem segítésére 2018-ban alapított globális szervezet, amelynek célkitűzése a dohányipar félrevezető taktikáinak és gyakorlatának "agresszív megfigyelése".

A szervezet szerint évente fák milliárdjait vágják ki annak érdekében, hogy cigaretta készülhessen:

a dohányipar felel a globális fakitermelés 5 százalékáért.

A STOP szerint a cigarettacsikkek adják az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. A csikkekből kimosódó kémiai anyagok elég mérgezőek ahhoz, hogy megöljék az ezeknek 96 órán át kitett édesvízi és tengeri halak 50 százalékát - idéz a szervezet ezzel foglalkozó kísérleteket.

A kár vélhetően egyre nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaznak.

Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adata szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte és jelentős egészségügyi költségeket generál.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×