eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Két riasztást adtak ki csütörtökre, később 27 fok is lesz - időjárási előrejelzés hétfőig

Napsütés, zápor, szél, felhők, nyárias meleg - változékony idő várható a pünkösdi hosszú hétvégén, íme a "menetrend".

Csütörtökön a nap első felében még országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól észak, északnyugat felől szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet, és a délkeleti, keleti országrész kivételével már több-kevesebb napsütés is valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Tartós eső a déli órákig még többfelé lehet, majd ezt követően nagyobb területen szűnni kezd (az északkeleti megyékben már reggeltől) a csapadék. Ugyanakkor délután szórványosan záporok, elsősorban a középső országrészben zivatarok is kialakulhatnak.

Az északi, északnyugati szél nagy területen erős lesz, néhol viharos lökések is kísérhetik a légmozgást.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a tartósabban esős, délkeleti tájakon ennél 1-2 fokkal hűvösebb is lehet.

Zivatar és nagy mennyiségű eső miatt több megyére is figyelmeztetést adtak ki.

A folytatásban is marad a változékony időjárás.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. Egy-két helyen előfordulhat zápor, esetleg zivatar (nagyobb eséllyel az északkeleti megyékben). A délire, délnyugatira forduló szél megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a csúcshőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.

Szombaton a napos körzetek, illetve időszakok mellett általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Főleg a nap második felében szórványosan előfordul zápor, néhol zivatar. Nyugatira, északnyugatira fordul, és sok helyütt megerősödik a szél. Hajnalban 4, 12 fok lesz a jellemző. Délután az északnyugati megyékben 18, délkeleten 26 fok közelében alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a nap első felében inkább erősen felhős idő lesz a jellemző, második felében egyre többfelé vékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Szórványosan előfordul zápor, néhol zivatar. Az északi, északnyugati szelet időnként élénk, zivatar térségében erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul. Délután nagy lesz a hőmérséklet-különbség, északnyugaton 17, délkeleten 26 fok is valószínű.

Hétfőn a hosszabb-rövidebb napsütés mellett főleg az ország északnyugati felén erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és elsősorban ott fordulhat elő szórványosan záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarban akár viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 6, 12, délután 18, 27 fok várható, nyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×