eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

"Őrültek háza" leszünk a járvány után - nagyon megy a nyugtatózás

Egy év alatt 103 ezer doboz antidepresszáns fogyott Magyarországon, csak a vénykötelesből.

Szorongást és depressziót hozott a járvány - írja a Világgazdaság. A Hiflylabs Zrt. gyógyszerfogyasztást elemző cég adatai szerint 3,8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki tavaly, ez egyetlen év alatt 103 ezer dobozos növekmény.

A pénzbeni költés ezekre 2020-ban

2,1 milliárd forint

volt, ami viszont csökkenést mutat, egész egyszerűen azért, mert évente változik, mely gyógyszer tb-támogatott.

Egy tavaly év végén megjelent nemzetközi vizsgálat alá is támasztja ugyanezt "bemeneti oldalon", a koronavírussal párhuzamosan jelentkező depresszió tüneteinek aránya megháromszorozódott, de a szorongásos zavarokból is kétszer annyi van, mint azelőtt - Purebl György (Semmelweis Egyetem) szerint. A magatartástudós úgy véli pszichésprobléma-cunami jön a járvány után, okai:

  • gazdasági bizonytalanság
  • megélhetési problémák
  • gyász
  • kényszerű komfortzóna
  • poszt-Covid szindróma

Egy webináriumon e témában Zacher Gábor toxikológus, sürgősségi szakorvos azt is elmondta, 2020-ban csaknem 8 millió adag nyugtató fogyott, e kategóriában félmillió dobozzal több, mint 2019-ben. Szorongáscsökkentőből 34,1 százalékkal, antidepresszánsból 18,6 százalékkal, altatóból pedig 14,8 százalékkal többet váltottak ki a betegek.

Szerinte

emelkedik az otthoni alkoholfogyasztás,

a nikotinfüggők egyre többet dohányoznak, és a sorozatfüggőséget is felerősíti a bezártság, ugyanakkor a kábítószer-használat visszaesett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×