eur:
393.91
usd:
364.82
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Poszt-Covid gyermekambulanciát nyit a Semmelweis Egyetem

Egyértelmű, milyen tünetekre kell figyelni a legkisebbeknél, nem szabad elbagatellizálni.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszútávú Covid-ambulanciáján azokat a gyermekeket várják, akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn - közölte honlapján a Semmelweis Egyetem.

A közismertebb nevén poszt-Covid szindróma sokféle tünettel járhat, épp ezért a betegellátásban számos orvosi szakma képviselője vesz részt.

A második és harmadik hullámban nemcsak a hazai fertőzöttek száma emelkedett jelentősen, de egyre több gyerek is elkapta a koronavírust.

"Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályán (SBO) a közelmúltban azt tapasztalták, hogy nőtt azoknak a száma is, akiknél 6-8 héttel, vagy akár még több idővel a fertőzés után is elhúzódó tünetek maradtak fenn" – magyarázta dr. Krivácsy Péter klinikai főorvos, az SBO osztályvezetője.

A tünetek rendkívül sokszínűek lehetnek:

fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok.

Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, négy héten át, a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni.

A szindrómával kapcsolatban eddig főleg a felnőtteket érintően jelentek meg publikációk, gyermekeknél egyelőre még kevés a szakirodalmi adat.

A bevont szakemberek kardiológusok, pulmonológusok, gasztroenterológusok, pszichiáterek és neurológusok.

Minden páciens esetében először egy laboratóriumi tesztekből és esetenként képalkotói eljárásokból álló alapvizsgálatot végeznek, ezt követően pedig a tünetektől függően vonnak be más orvosokat is a kezelésbe.

0-tól 18 éves korig várnak betegeket. Nincs szükség beutalóra, időpontot foglalni a klinika oldalán lehet. Bárhonnan jelentkezhetnek a betegek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×