eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Veres István, a Babel séfje a Bocuse dOr szakácsverseny magyarországi döntőjében a Sirha Budapest 2020 Nemzetközi Élelmiszeripari és a HoReCa szakkiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 5-én. A győztes képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Széll Tamás: nem attól lesz magyar az étel, hogy piros paprika van benne

A Michelin-csillagos magy séf ezúttal a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntőjének zsűrijében dolgozik.

A modern gasztronómiában már nem azzal lehet kiemelni a magyar vonatkozást, hogy minden ételbe tesznek piros paprikát. Sokkal fontosabb, hogy a tálalásban vagy a felhasznált technológiában megjelenjen a nemzeti jelleg – mondta a hirado.hu-nak Széll Tamás Michelin-csillagos séf, aki zsűritagként vesz részt a Bocuse d’Or Europe észtországi döntőjében.

A zsűri feladata egyszerűnek hangzik, ételeket kell kóstolni – de valójában nem az. A húsz induló csapat tízperces időeltolással készítik el az ételeket, amelyeket aztán a zsűri különféle kritériumok szerint pontoz, majd ez alapján felállít egy sorrendet – mondta Széll Tamás.

Mindig a rendező országra jellemző alapanyagok szolgáltatják a fő témát az ételekhez. Ez most a Bocuse d’Or Europe döntőjének helyet adó Észtországban a fürj és az ott tenyésztett afrikai harcsa lesz. A versenyzőkön múlik, hogy belecsempésszék az ételekbe a saját országukra jellemző ízvilágot.

A tallinni viadalon

a Babel étterem volt séfje, az erdélyi származású Veres István képviseli Magyarországot versenyzőként.

A magyar zsűritag „nagyon szerencsés együttállásnak” tartja ezt.

A nemzetközi hírű séf szerint a magyar gasztronómia egyre nagyobb nemzetközi elismertségnek örvend, amit jelez, hogy évek óta indul magyar versenyző és zsűritag is a Bocus d’Oron. A hasonló gasztronómiai versenyek ezért országimázs-építésre is kiválóak.

Ahhoz, hogy Magyarország ott lehessen a 2021 júniusában a Lyonban rendezendő Bocuse d’Or döntőjében, az első tízbe kell bekerülni. Azon belül minél előkelőbb helyen végez a magyar versenyző, annál jobb – tette hozzá Széll Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×