eur:
394.39
usd:
369.38
bux:
65721.74
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Riasztó ütemben olvad az arktiszi jég

Az elmúlt tizenöt évben egyre fogy északon a jégréteg, a melegedő víz miatt ráadásul alulról folyamatos az olvadás, télen sem áll le. A meleg tengeri áramlatok mostanra nagyobb jégveszteséget okoznak, mint a légkör felmelegedése. A kutatók attól tartanak, hogy az Északi-sark környéke sosem lesz már a régi.

Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint nagyobb a baj az Északi-sark környékén, mint eddig gondolták: a melegedő tengervíz évente nagyjából egy méternyivel csökkenti a jégréteg vastagságát, ráadásul a folyamat a felszíni olvadással ellentétben egész évben kifejti a hatását – írja a Qubit.

Emiatt

a víz hőmérsékletének emelkedése már nagyobb károkat okoz a sarki jégrétegben, mint a légkör felmelegedése.

A meleg áramlatok az Atlanti-óceánból indulnak, majd a Golf-áramlat meghosszabbításaként érkeznek északra. A meleg tengervíz miatt Norvégia északi partjairól és északnyugat-Oroszországból már eltűnt a téli parti jégréteg is.

Megjegyzik, a melegebb áramlatokat általában egy hidegebb vízréteg választja el a jégtakarótól, azonban a tanulmány vezető szerzője, Tom Rippeth óceanográfusa szerint a felmelegedés fokozódásával ez megváltozik: ahogy nő az így alulra szorult víztömeg hőmérséklete, feljebb emelkedik, és eléri a jeget. Mindez az északi áramlatok erősödésével, a jégréteg fogyásával együtt pedig tovább rombolhatja a jeget – ezzel együtt pedig

teljesen átalakíthatja az Északi-sark időjárását.

Sőt, az Egyesült Államok Nemzeti Légkörkutató Központjának (NCAR) adatai alapján a klímatudósok arra jutottak, hogy a terület klímája visszafordíthatatlanul megváltozott, ezért a sarkvidéki éghajlat definíciójának megváltoztatását javasolják. Az NCAR kutatói attól tartanak, hogy nem csupán definíciós kérdésről van szó: az északi jégsapka olvadása valószínűleg már megállíthatatlan, öngerjesztő folyamat, egy brit klímamodell szerint már 2035-ben eltűnhet a jégréteg a nyári időszakokban.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×