INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

balaton

vízminőség

alga

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.

Szokatlan folyamatok a Balatonban

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Az extrém enyhe tél kihatott az alga- és hínárállomány növekedésére.

Mivel az idei télen sem volt összefüggő jégtakaró a Balatonon, emiatt a szokottnál élénkebb a vízinövényzet növekedése a tóban - írta a Magyar Nemzet cikke alapján a hirbalaton.hu. Műholdas (Sentinel-2 MSI) felvételek alapján készült becslések szerint ugyan az algák mennyisége nem szokatlanul magas egyik balatoni medencében sem, ám a siófoki és a szemesi medencék északi partja mentén magasabb az algakoncentráció, amit valószínűleg az aljzathoz kötődő kovaalgák felkeveredése idézett elő. Tavasz elején nem szokatlan egy-egy kovaalga-virágzás a Balatonban.

Az enyhe tél miatt az idén a szokásosnál több vízinövény telelt át,

illetve az áttelelő hínárfajok (főleg süllőhínár) a szokottnál másfélszer nagyobb biomasszával vannak jelen március elején.

Lehetséges, hogy az enyhe időjárás előrébb hozta a növények (algák, hínárok) tavaszi fejlődési fázisait, azonban már egy nagyon rövid hideg időszak visszafordíthatja a folyamatokat - írta a lap.

Tavaly nyáron a többször is tapasztaltak algavirágzást a tóban, amit Boros Gergely, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa szerint az okozhatott, hogy a Balaton vizének hőmérséklete több mint száz napon át 20 Celsius-fok fölött volt.

Ez vélhetőleg jelentős mennyiségű, az iszapban leülepedett tápanyagot szabadíthatott fel, ami kedvezett az algák elszaporodásának.

A nyár végén, ősz elején a tó vizében mért algabiomassza elérte, sőt bizonyos becslések szerint jelentősen meg is haladta az 1980-as és ­1990-es években tapasztalt nyári csúcsértékeket.

A lap szerint ez arra enged következtetni, hogy hasonló jelenség a közeljövőben bármikor kialakulhat a Balatonban, ha a tavaly nyárihoz hasonló meteorológiai viszonyok bekövetkeznek. Márpedig ez a klímaváltozás miatt egyre valószínűbb.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a mostani enyhe tél hozzájárulhat-e a tavalyihoz hasonló tömeges algavirágzás kialakulásához. Boros Gergely szerint azonban, ha az algaburjánzás visszatérő és rendszeres lesz a Balatonban, azért a probléma megoldására vannak módszerek és eszközök. A kedvezőtlen folyamatok megállíthatók, sőt vissza is fordíthatók.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018