eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A tavaszba szinte szó szerint átevezünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnaptól a jövő hét közepéig kiadós csapadékra lehet számítani. Pátkai Zsolt, az OMSZ munkatársa az InfoRádiónak azt mondta, a pénteki naphoz képest kevésbé lesz szeles az időjárás a következő napokban. Az Időkép meteorológusa szintén úgy fogalmazott: a március már egy melegebb, de csapadékosabb időszakkal indul.

A szombati napon a hidegfrontot követően a magasban már melegedés kezdődik, így száraznak, csapadékmentesnek ígérkezik a hétvége első napja, miközben az ország nyugati felében akár viharos lehet a déli szél, ahogyan a főváros térségében is előfordulhatnak erős lökések. Ezt követően azonban vasárnaptól legalább a jövő hét közepéig

több hullámban, több alkalommal kiadós mennyiségben, nagy területeken hoznak csapadékot

mediterrán ciklonok és a peremciklonjaik, amelyek gyors egymásutánban érkeznek meg – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Bár összességében a naptári tavasz első néhány napja kevésbé lesz szeles, esős, főként déli, délnyugati széllökések elvétve előfordulhatnak. Csapadék mindennap előfordulhat egészen csütörtökig, ismételte meg Pátkai Zsolt.

Különbség lehet viszont az ország nyugati és keleti fele között a hőmérsékletben.

A hétfői és keddi napon ugyanis az ország keleti területein jelentős enyhülésre számíthatunk, akár 17-18 Celsius-fok is lehet, de jóval 10 fok feletti értékek várhatók, ugyanakkor a Dunántúlon egész héten 10 fok alatt marad a hőmérséklet. Budapest valahol a kettő közötti határzónában fog elhelyezkedni, ami miatt nehéz megbecsülni, hogy inkább a hűvösebb vagy az enyhébb időjárás fog-e dominálni, de nagyjából 10 fok körüli csúcsok lehetnek – tette hozzá az OMSZ meteorológusa.

Továbbra is az átlag felett

A fenti értékek azt mutatják, hogy a várható hőmérséklet újfent átlag felettinek mondható lesz az évszakhoz képest. Mindemellett – bár a tél vége, tavasz kezdete általában mindig csapadékosabb – most egy szűk időszak alatt igen nagy mennyiségű csapadék várható, és adott esetben, az ország bizonyos tájain

egy–másfél havi mennyiségű eső hullhat a következő egy hétben.

Leghamarabb jövő péntektől van esély szárazabb, melegebb időjárásra, de van olyan szimuláció is, amelyben szombatra is érkezhetne egy újabb front és csapadék – igaz, erre egyre csökkenő az esély – tette hozzá Pátkai Zsolt.

A sok csapadék elronthatja a hőérzetet

Kinek kellemes, kinek kellemetlen, az északi, északkeleti országrészben, és néhány keleti tájon havazással indult a pénteki nap, a hóréteg azonban legfeljebb az Északi-Középhegység csúcsain maradhat meg tartósabban – fogalmazott Szabó Bea, az Időkép munkatársa az InfoRádiónak. Szombaton már szárazabb idő várható, vasárnap viszont a melegedéssel a csapadék újra megérkezik – értett egyet, azt is megerősítve, hogy az előrejelzések alapján a március egy melegebb periódussal indul, de csapadékosabb lesz az átlagnál.

Bár – az időjárási helyzettől függően – a várható a tendenciákat két hétre lehet előre behatárolni, a szélsőséges időjárás, így például

egy, a korábbi évek márciusában, áprilisában tapasztalt országos havazás most sem kizárható.

Szabó Bea azzal ugyancsak egyetértett, hogy a megszokotthoz képest melegebben indul a március eleje, kérdés ugyanakkor, hogy ebből mennyit fogunk érzékelni, hiszen az enyhe időjáráshoz csapadék (és esetenként erős szél) társul, ami nagyban ronthatja a hő- és közérzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×