eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kalmár István, a Mórahalmi Borvidék hegybírója az idei várható szőlőtermést próbálja megjósolni levágott vincevesszőkből az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott, a január 22-i Szent Vince-naphoz kapcsolódó vesszővágáson 2020. január 11-én. Szent Vince, Szent György és Szent Márton a szőlészek és borászok védőszentjei.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Fantasztikus hír jött a hazai szőlőről

Persze, még semmit sem szabad elkiabálni, a sikerhez az is kell, hogy a tél nem okozzon meglepetéseket, és ne következzenek kemény fagyok.

Bőséges szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen.

Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében elmondta, a rügyek egészségesek. A levágott vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, megfelelő a háncs és a bél aránya.

Amennyiben a tél nem okoz meglepetéseket, és nem következnek kemény fagyok, bőséges termés, vidám szüret várható - közölte a hegybíró, aki ehhez Szent Vince közbenjárását is kérte.

A gazdák a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonnyolcadik alkalommal gyűlt össze több mint húsz magyarországi és határon túli borrend képviselője Ópusztaszeren.

Csapó Editet (k) borlovaggá ütik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a január 22-i Szent Vince-naphoz kapcsolódó vesszővágáson 2020. január 11-én. Szent Vince, Szent György és Szent Márton a szőlészek és borászok védőszentjei.
MTI/Rosta Tibor
Csapó Editet (k) borlovaggá ütik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a január 22-i Szent Vince-naphoz kapcsolódó vesszővágáson 2020. január 11-én. Szent Vince, Szent György és Szent Márton a szőlészek és borászok védőszentjei. MTI/Rosta Tibor

Felavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagját is. Az avatást megelőző próbatételen az elméleti kérdések megválaszolása mellett többek között bekötött szemmel föl kellett ismerni a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t. Az ünnepségen életműdíjjal tüntették ki a Szent Vince Borrend alapító nagymesterét, Fülöp Mihályt.

A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak bemutatója zárta, a kiváló nedűk mellé a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai által hagyományosan készített birkapörköltet is kóstolhattak az emlékpark látogatói.

A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján - január 22. - tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×