eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Több mint 250 millió Facebook-felhasználó adata szivárgott ki

A Facebook egyelőre nem kommentálta a történteket.

Több mint 267 millió Facebook-felhasználó azonosítója, telefonszáma és neve szivárgott ki egy online adatbázisban, amit a későbbiekben spam- és adathalász-kampányokhoz használhatnak fel a kiberbűnözők - írja a 24.hu.

Bob Diachenko biztonsági szakértő szerint az adatcsomag december 4. és 19. közt volt elérhető bárki számára a neten. A letöltőfájlt tartalmazó oldal azóta elérhetetlenné vált.

Az érintettek jelentős része amerikai felhasználó volt.

A kiszivárgott adatokhoz feltételezhetően a Facebook API-jának sebezhetőségén keresztül férhettek hozzá, vagy úgynevezett illegális "scrapinggel" (ez a profiladatok összegyűjtését jelenti). Ezzel a módszerrel ugyanis könnyedén leszedhetőek egy profil publikus információi, úgy mint a reakciók, hozzászólások, vagy a profiloldalon megadott személyes adatok. A scrape-eléshez nem kell túl nagy szakértelem, főleg hogy adott felhasználók nem igazán használják a láthatósági beállításokat.

Ugyan ezek még nem bankkártya-adatok vagy jelszavak, de

Diachenko szerint a telefonszámok és e-mail címek felhasználásával a kiberbűnözők fejlettebb támadásokat indíthatnak.

A biztonsági szakértő azt tanácsolja, hogy a profilunkon posztolt tartalmak láthatóságát az ismerősi körünkre korlátozzuk, illetve az Adatvédelem pont alatt állítsuk be, hogy e-mail cím és telefonszám alapján ne vehessék fel velünk a kapcsolatot, illetve a keresőmotorok listáiban se jelenjen meg profilunkra mutató hivatkozás.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×