INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

rétisas

duna-dráva nemzeti park

természet

Laszczowka, 2018. február 23.Felgyógyult rétisast (Haliaeetus albicilla) engednek szabadon a délkelet-lengyelországi Laszczowka határában 2018. február 23-án. A korábban vélhetően oszló döghústól megbetegedett vadállatot egy hasonlóképp járt fajtársával együtt a Tomaszów Lubelski erdőfelügyelőség munkatársai vették gondjaikba. (MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)

Érzékeny és fontos időszakra készülnek a rétisasok

Infostart

Január folyamán a nászrepülés a leglátványosabb tevékenységük, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek az állatok.

Az öreg rétisasok decemberben már a fészkük közelében tartókodnak, párjukkal együtt valami magas megfigyelő pontról pásztázzák a környéket. Kedvelik a zavarásmentes, kevésbé emberjárta területeket, erdőket, fasorokat – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményében. Január folyamán a nászrepülés a leglátványosabb tevékenységük, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek. A fészekalj 1–3 tojásból áll, melyeken a sasok kitartóan kotlanak a hideg, havas időszakokban is.

Fontos ilyenkor a fészkelő párok nyugalmának biztosítása, ugyanis a számukra zavaró – elsősorban emberi – tevékenységek miatt könnyen veszélybe kerülhet az azévi fészkelés. A rétisasok

a költés meghiúsulása esetén már nem kezdenek pótköltésbe,

a következő lehetőségük majd csak egy év múlva lesz – hívják föl a figyelmet.

Az igazgatóság Duna menti területein 38 rétisas revír ismert, melyekben összesen 50 fészket tartanak nyilván. Ezeket a területeket ilyenkor a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozott figyelemmel járják, biztosítva a madarak nyugodt fészkelését.

Nyitókép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018