eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Laszczowka, 2018. február 23.Felgyógyult rétisast (Haliaeetus albicilla) engednek szabadon a délkelet-lengyelországi Laszczowka határában 2018. február 23-án. A korábban vélhetően oszló döghústól megbetegedett vadállatot egy hasonlóképp járt fajtársával együtt a Tomaszów Lubelski erdőfelügyelőség munkatársai vették gondjaikba. (MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)
Nyitókép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Érzékeny és fontos időszakra készülnek a rétisasok

Január folyamán a nászrepülés a leglátványosabb tevékenységük, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek az állatok.

Az öreg rétisasok decemberben már a fészkük közelében tartókodnak, párjukkal együtt valami magas megfigyelő pontról pásztázzák a környéket. Kedvelik a zavarásmentes, kevésbé emberjárta területeket, erdőket, fasorokat – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság közleményében. Január folyamán a nászrepülés a leglátványosabb tevékenységük, februárban pedig már költésbe is kezdhetnek. A fészekalj 1–3 tojásból áll, melyeken a sasok kitartóan kotlanak a hideg, havas időszakokban is.

Fontos ilyenkor a fészkelő párok nyugalmának biztosítása, ugyanis a számukra zavaró – elsősorban emberi – tevékenységek miatt könnyen veszélybe kerülhet az azévi fészkelés. A rétisasok

a költés meghiúsulása esetén már nem kezdenek pótköltésbe,

a következő lehetőségük majd csak egy év múlva lesz – hívják föl a figyelmet.

Az igazgatóság Duna menti területein 38 rétisas revír ismert, melyekben összesen 50 fészket tartanak nyilván. Ezeket a területeket ilyenkor a Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozott figyelemmel járják, biztosítva a madarak nyugodt fészkelését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×