eur:
393.18
usd:
367.85
bux:
66029.88
2024. április 24. szerda György
Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Budahegyvidéki Református Templomban 2018. december 25-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Reformátusok: lelkipásztorból is hiány van

Évente 40-50 lelkész végez, ám a református egyház megváltozott feladatai miatt legalább 10-15-tel többre lenne szükség - mondta az InfoRádiónak Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Az elmúlt napokban tartották a fővárosban a lelkészképesítő vizsgát, ahol a jelölteknek az egyetemi tanulmányok után elhivatottságukról is tanúbizonyságot kellett tenniük.

"42 jelölt vizsgázott, azok a fiatalok, akik a négy egyetemünk egyikén lelkészszakra jártak öt plusz egy évig - Pápán, Sárospatakon, Debrecenben vagy Budapesten. Mindezek után megszerzik az egyetemi záróbizonyítványt, kvázi a diplomát, de az egyház rendje szerint lelkipásztorok csak akkor lehetnek, ha egy minősítő testület előtt - ez a lelkészképesítő bizottság - megjelennek, bizonyos tárgyakból, hivatásértelmezésből, alkalmasságból vizsgáznak. Ha megfeleltek, akkor saját egyházkerületükbe, gyülekezetükbe visszamennek és bizonyos szolgálati idő után jelentkezhetnek majd lelkészszentelésre. A mostani vizsgázók esetében ez egy-két év múlva fog megtörténni" - vázolta az eljárásrendet az InfoRádió érdeklődésére Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Vagyis

nem csupán a lexikális tudás számít, a képességnek is meg kell lenni arra, hogy valaki lelkésszé válhasson.

Amire ezen a képesítő vizsgán igazán kíváncsiak, hogy "milyen lelkészek lesznek", akik azzá akarnak válni, milyen mély bennük az elhivatottság, elkötelezettség.

"Hogy melegszívű-e, jól prédikál, jól tanítja a gyerekeknek a hittant, tisztes gondozásban részesíti a gyászolókat, el tud menni a betegekhez,

tud segíteni a zűrzavaros világban élő embereknek mindennapos útmutatással,

elsősorban ezt nézzük most" - mondta Bogárdi Szabó István.

A lelkészi hivatásra vállalkozók száma a református egyházban állandóságot mutat, 40-50 között mozog a jelentkezők száma, "nincs lelkészhiány", de ahhoz képest a szám alacsony, hogy idő közben a reformátusoknak rengeteg iskoláju, szociális intézményük lett, idősek otthona, gondozóhelyek, lehetőséget kaptak börtönpasztorációra, tábori lelkészek lettek, missziós területek nyíltak, ezért ez a szám nem elég, 10-15-tel több minőségi emberre lenne szükség minden évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×