INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

orbán zoltán

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

jeladó

kánya

Anna egyetlen szárnycsapása sem marad többé titok

Anna egyetlen szárnycsapása sem marad többé titok

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Először helyeztek el műholdas jeladókészüléket egy barna kányán Magyarországon. A július 26-án megjelölt, Annának elnevezett madár már Görögországon is túl jár vonulási útján.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak elmondta,
hogy a barna kányát július 26-án sikerült befogni és műholdas jeladóval felszerelni Érsekcsanád közelében. A ragadozó madár azóta - követve a fajra jellemző viselkedést - elindult a vonulási útján. Az utolsó adat szerint Anna már Görögországban, a Peloponnészosz-félszigeten is túl jár, egy szigeten pihen, onnan indul majd tovább Afrika felé.

Felkerül a jeladó Annára.
Felkerül a jeladó Annára.

Orbán Zoltán arról is beszélt, hogy a közepesen nagy vagy nagytestű madarak esetében, felnőtt korban már nagyon nehéz befogni az egyedeket. Ezeknél a fajoknál a hagyományos jelölés, a gyűrűzés is fiókakorban történik, de

ezeknek a ragadozó madaraknak a fiókáinál rendkívül nagy a természetes halandóság, gyakran a 90 százalékot is meghaladja.

Mivel egy ilyen műholdas jeladó és az egyéves műholdbérlés ára 1,2 millió forint körül van, ilyen eszközöket sokkal jobban megéri felnőtt egyedekre helyezni.

Éppen ezért vannak olyan szakemberek, akik megpróbálnak ilyen nehezen fogható madarakra fogási módszereket kidolgozni. Kimondottan nehéz szakmai kérdésről van szó - tette hozzá a szóvivő. Ugyanakkor, ha sikerül a jeladó elhelyezése, és a berendezést a madár egy évig tudja hordani, vagyis életben tud maradni, akkor ez alatt az idő alatt

több információt kapnak a szakemberek a vonulásáról, mint az azt megelőző több mint száz év hagyományos gyűrűzési munkájával.

Orbán Zoltán elmondta, hogy egy magánszemély támogatja a ritka, kevés információval rendelkező fajok vonulásának kutatását. Az ő anyagi segítségével tudtak tavaly jeladóval felszerelni egy darázsölyv tojót, Máriát, és ennek a közös munkának az eredményeként került jeladó most Annára, a tojó barna kányára is.

"Mária", a jeladós tojó darázsölyv Baja térségében az elengedés előtt 2018. augusztus 9-én (Fotó: Kalocsa Béla)

Mária, a darázsölyv egyébként már Nigéria déli részén jár. Meglepő, hogy ez a példány tavaly teljesen máshogy viselkedett, akkor Nyugat-Európa felé vette az irányt, Gibraltárnál érte el Afrikát, és a kontinens középső részére repült. Most viszont más útvonalat választott, délre indult. Ez is bizonyítja, hogy a jeladó minden évben újabb információkat, ismereteket ad ezeknek a fajoknak a viselkedéséről - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Anna, a barna kánya - Orbán Zoltán
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018