eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

A gólyák már elindultak, és hamarosan többen is követik őket

A gólyák többsége már útnak indult. Idén a csapadékos május, a nehéz fészekrakás ellenére átlagos volt a gólyák vonulása -- mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Általában augusztus 20. körül szoktak útra kelni a gólyák és két hét alatt kiürül az ország – mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült szóvivője. Az idei év azonban furcsán alakult, a költési időszak elején az esőzések miatt sok fészek megsemmisült, és pótköltések voltak.

A tapasztalatok alapján a nehézségek ellenére a fehérgólya vonulás átlag közeli módon történt idén. Voltak olyan részei az országnak, ahol egy-másfél héttel korábban elindultak, volt, ahol augusztus 20. körül, és volt, ahol még mindig etetnek a szülők – fejtette ki Orbán Zoltán.

Beszámolt arról is, hogy 2004-2005 óta minden télen

van Magyarországon áttelelő gólya, ezek számát 10-40 közé lehet tenni.

Ezek a madarak emberi gondoskodás nélkül áttelelnek.

Nem lehet tömeges áttelelésről beszélni: itthon 4700-5500 gólyapár költ, ehhez képest a néhány tucatnyi madár elenyészőnek számít – tette hozzá.

A szóvivő közölte: a madarak őszi vonulása júliusban elkezdődik, a legkorábban a hím kakukk indul.

A vonulás szeptemberben-októberben csúcsosodik ki az időjárástól is függően.

Az ismert madarak közül a következő a fecske lesz, amely elhagyja az országot. Augusztus végén, szeptember elején kezdenek el a drótokon gyülekezni. Szeptember 20. körül kezd a magyar fészkelőállomány délre indulni, a korábbi példányok az északról érkező, az országon átvonuló fecskék – tudatta Orbán Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×