INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

kérész

tiszavirágzás

szúnyoggyérítés

szúnyog

irtás

Tiszavirágok (Palingenia longicauda) nászrepülése a Tiszán, Nagykörű közelében 2017. június 18-án. A legnagyobb termetű kérészfajunk a tiszavirág, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint. A kérész napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján - főként a Kőrösön - lelhető fel.

A tiszavirágot is elpusztíthatja a szúnyogirtó szer

Infostart

A Délmagyar.hu annak járt utána, hogy mi történik, amikor egybeesik az irtás a kérészek rajzásával?

Egyre több kellemetlenséget okoznak a szúnyogok Csongrád megye szerte (is), emiatt folyamatosan a gyérítésről szólnak a hírek, miközben beindul egy sokkal örömtelibb esemény is a természetben: a tiszavirágzás. A Délmagyar.hu emiatt annak járt utána, hogy mi történik, amikor egybeesik az irtás a kérészek rajzásával? Emlékeztetnek, az elmúlt évben a Dunakanyarban nyáron elhalasztották a légi gyérítést, amikor tartott a dunavirágozás.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a megyei portál érdeklődésére megerősítette, hogy a kérészekre valóban veszélyes lehet az irtószer, és ez figyelembe is veszik azokon a területeken, ahol gyérítenek. Azokat a part menti részeket,

ahol éppen zajlik a kérészek rajzása, elkerülik a repülők,

hogy ne érje a méreg a tiszavirágot.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a földi vagy légi kémiai szúnyoggyérítés előtt a méhészeket minden esetben előzetesen tájékoztatják, hiszen egyes szerek ezekre az állatokra veszélyesek lehetnek. Továbbá arról, hogy a hatóságok fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát tiszavirágzás idején.

Nyitókép: Bugány János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018