eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: Varga György

Felveszik a kesztyűt a vérszívók ellen

Bár a múlt héten végezték a katasztrófavédelem irányította légi és földi kémiai szúnyoggyérítést Szolnokon és környékén, folyamatos a vérszívók utánpótlása a nemrég levonuló tiszai árhullám miatt. A lassú apadás után hátrahagyott pangó vizekben kiemelkedően magas a szúnyoglárvák száma.

"A körülbelül fél méter magasságú vizek, pocsolyák, melyeket még a tűző nap is melegít, tökéletesen alkalmasak a szúnyogok fejlődésére. Márpedig a Tisza ártere most tele van ilyen pangó vizekkel (…)" – tájékoztatta a Szoljon.hu-t Dénes Gábor.

A polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa közölte, csak ezen a nyáron több mint 60 millió forintot költenek a környező településekkel együtt a kellemetlen rovarok elleni küzdelemre.

"Szolnok és a környező települések összehangolták az idei nyári gyérítéseket (…). Öt, Szolnok területét érintő légi kémiai, valamint öt meleg ködös és egy- két légi biológiai kezelést tudunk elvégezni" – tette hozzá a főtanácsos. Ezeket a gyérítéseket még egy vagy két államilag megrendelt irtás is kiegészíti majd.

A szakember elmondása szerint saját forrásból a felsoroltakon túl is gyérítenek még, a város nyolc pontján kijelölt állomásokon ugyanis folyamatosan mérik a csípésszámot.

A földi vagy légi kémiai szúnyoggyérítés előtt a méhészeket minden esetben előzetesen tájékoztatják a permetezések idejéről és helyszínéről.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezést kizárólag a települések belterületein végzik, közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense.

A harmadfokú hőségriadó és az ehhez kapcsolódó szabályozások miatt szúnyoggyérítést csak a kora reggeli órákban lehet végezni, emiatt kérik a lakosság megértését.

Az elmúlt héten az ország 216 településén, összesen 86 ezer hektáron folytatódott a szúnyogirtás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×