INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

győrfi pál

közlekedés

kerékpáros

Összeroncsolódott kerékpár és egy tehergépjármű a tököli Csépi úton, ahol a teherautó halálra gázolta a biciklist 2019. február 26-án. A kerékpáros a gépjármű alá esett, a szigetszentmiklósi tűzoltók kiemelték onnan, de az életét már nem lehetett megmenteni.

Győrfi Pál szót kér a bringás-autós örök vita ügyében

Tízből egy közúti baleset halálos áldozata kerékpáros Magyarországon; a biciklis közlekedés biztonságának növeléséért indított kampányt egy online szaklap Győrfi Pállal, a mentőszolgálat szóvivőjével.

A fenti videóban tipikus közlekedési baleseti helyzetet láthatunk kerékpáros és autós között. A biciklisre rányitották az autó ajtaját, a kerékpáros métereket repült.

A We love cycling bringás szaklap Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével közösen indított kampányt a biztonságos közlekedésért.

Az ok, hogy

Magyarország dobogós helyen szerepel az Európai Unióban az egymillió főre jutó kerékpáros halálos áldozatok száma alapján.

"Miközben a kerékpáros balesetek legnagyobb része lakott területen belül történik, a súlyos, halálos végkimenetelű balesetek inkább lakott területen kívüliek szoktak lenni. Tipikus eset, hogy egy hátulról, nagy sebességgel érkező autó valahogy nem észleli a kerékpárost, és hátulról üti el. De az is jellemző, hogy elsodorja a kerékpárost, mert mondjuk nem tartja meg azt az oldaltávolságot, ami biztonságos lenne. Lakott területen belül az ajtónyitásos, illetve a kereszteződésekben előforduló balesetek gyakoriak" - mutatott rá az InfoRádióban Győrfi Pál.

A balesetekért fele-fele arányban felelősek autósok és biciklisek. Mindenkinek van tehát tennivalója az odafigyelés és együttműködés javítására.

"Van egyfajta feszültség az autósok és a biciklisek között, ami az oda nem figyelésben érhető tetten, ez nap mint nap tragédiákhoz vezet.

Ismereteket próbálunk átadni és egyfajta kultúrát közvetíteni, hátha kevesebb baleset történik" - mondta még Győrfi Pál.

A honlapon a videók mellett teszt is található, amelyből bárki számára kiderül, mennyire ismeri az autós és kerékpáros találkozásakor érvényes szabályokat.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

Győrfi Pál és a kerékpárosok
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018