eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Összeroncsolódott kerékpár és egy tehergépjármű a tököli Csépi úton, ahol a teherautó halálra gázolta a biciklist 2019. február 26-án. A kerékpáros a gépjármű alá esett, a szigetszentmiklósi tűzoltók kiemelték onnan, de az életét már nem lehetett megmenteni.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Győrfi Pál szót kér a bringás-autós örök vita ügyében

Tízből egy közúti baleset halálos áldozata kerékpáros Magyarországon; a biciklis közlekedés biztonságának növeléséért indított kampányt egy online szaklap Győrfi Pállal, a mentőszolgálat szóvivőjével.

A fenti videóban tipikus közlekedési baleseti helyzetet láthatunk kerékpáros és autós között. A biciklisre rányitották az autó ajtaját, a kerékpáros métereket repült.

A We love cycling bringás szaklap Győrfi Pállal, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjével közösen indított kampányt a biztonságos közlekedésért.

Az ok, hogy

Magyarország dobogós helyen szerepel az Európai Unióban az egymillió főre jutó kerékpáros halálos áldozatok száma alapján.

"Miközben a kerékpáros balesetek legnagyobb része lakott területen belül történik, a súlyos, halálos végkimenetelű balesetek inkább lakott területen kívüliek szoktak lenni. Tipikus eset, hogy egy hátulról, nagy sebességgel érkező autó valahogy nem észleli a kerékpárost, és hátulról üti el. De az is jellemző, hogy elsodorja a kerékpárost, mert mondjuk nem tartja meg azt az oldaltávolságot, ami biztonságos lenne. Lakott területen belül az ajtónyitásos, illetve a kereszteződésekben előforduló balesetek gyakoriak" - mutatott rá az InfoRádióban Győrfi Pál.

A balesetekért fele-fele arányban felelősek autósok és biciklisek. Mindenkinek van tehát tennivalója az odafigyelés és együttműködés javítására.

"Van egyfajta feszültség az autósok és a biciklisek között, ami az oda nem figyelésben érhető tetten, ez nap mint nap tragédiákhoz vezet.

Ismereteket próbálunk átadni és egyfajta kultúrát közvetíteni, hátha kevesebb baleset történik" - mondta még Győrfi Pál.

A honlapon a videók mellett teszt is található, amelyből bárki számára kiderül, mennyire ismeri az autós és kerékpáros találkozásakor érvényes szabályokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×