eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György
Épülő kerékpárút Sárvár és Rábasömjén között 2018. május 7-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Igazi bombahírek a Balaton felé kerékpározóknak

Megkezdődtek a Balatoni Bringakör felújítási munkálatai - mondta az InfoRádióban az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, Cseresnyés Péter. Az első szakaszban 42 kilométernyi szakasz készül el. Vannak fejlemények a Budapest-Balaton bringaút ügyében is.

Egy 670 millió forintba kerülő, 42 kilométernyi, 14 települést érintő szakasz rekonstruálásával megkezdődött a balatoni bringakörút felújítása. Az egész munka - mint Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az InfoRádióban elmondta -, két szakaszban zajlik majd.

"Elsősorban olyan útszakaszokon kezdődik a munka a Balaton keleti részén, ahol belső, kisforgalmi kerékpárutak vannak, éppen azért, mert ezek nem jelentenek engedélyköteles felújítást" - indokolta az első szakasz különválasztását Cseresnyés Péter. A munkát június közepétől augusztus végéig szüneteltetik,

a második szakasz a nyári főszezon után, szeptemberben indul meg.

A felújítás során aszfaltoznak is majd, de lesz, ahol csak burkolatjavításra kerül sor.

A második ütemben, tehát a maradék 180 kilométeres rész felújítása során - 2021 tavaszára - lesznek kényelmi fejlesztések is. A Magyar Kerékpáros Szövetség vezetésével, 1,2 milliárd forint uniós támogatással, 800 kilométer túraútvonalat jelölnek ki a térségben, és Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen kerékpáros szolgáltató központ létesül - kölcsönzési és szervizlehetőséggel.

A Balatoni Bringakörről

  • Ez a legforgalmasabb kerékpárút az országban
  • A felújításának összértéke 17 milliárd forint.
  • Forgalmát hét digitális kerékpárszámláló méri majd, amelyekből öt ez év végére készül el.
  • A bringakörhöz kapcsolódó térségi kerékpáros fejlesztésekből már elkészült a kerékpárút a szántódi révtől Szántódpusztáig, amit a Kereki várig folytatnának. A következő években megépül a Siófok-Ságvár kerékpárút meghosszabbítása is Somig.

Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően 9100 kilométer kerékpárúttal rendelkezik Magyarország és mintegy 200 milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre, hogy további 2100 kilométer épüljön.

Budapest-Balaton

Sok-sok éve tart már a Budapest és Balaton közti kerékpárút tervezése, de idén ősszel végre ennek is nekifognak. "Ez a projekt az Eurovelo 14-es út részeként egy 110 kilométeres kerékpárút építését jelenti Budapesttől Balatonakarattyáig.

Először a Budapest és Etyek közti szakasz épül ki"

- ismertette Cseresnyés Péter.

Ez a beruházás összesen közel 10 milliárd forintba kerül, ahol lehet, az út 3 méter széles lesz. Egyes szakaszain - a balatoni körhöz hasonlóan - alacsonyabb forgalmú, kijelölt utakon lehet majd tekerni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×