eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Az I Bike Budapest kerékpáros felvonulás a Lánchídon 2017. április 22-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Előállt 12 pontjával a Magyar Kerékpárosklub

A bringások azt ígérik, bármelyik főpolgármester-jelölt programjával összeilleszthető mindaz, amit javasolnak.

Több tízezer résztvevőt várnak az idei ötödik I bike Budapest felvonulásra - 4 hídra, 2 rakpartra és az Andrássy útra, margitszigeti kezdőponttal -, amelynek célja a Magyar Kerékpárosklub 12 pontjának megvalósítása - közölte az Infostarttal a kerékpáros érdekképviselet. A felvonulás egy városligeti bringaemeléssel ér véget.

A felvonuláson külön kisgyerekes szekciót is indítanak, és utcazenészek is várják a résztvevőket - fél nap alatt több mint 5000-en jelölték vissza az eseményt a Facebookon, ahol minden részlet megtalálható.

A 12 pont a következő:

  1. A belváros bringautas összekötése a külvárosokkal (részletekkel).
  2. Épüljön kerékpárút a pesti alsó rakparton!
  3. A Lánchíd átadása az akadálytalan tömegközlekedés, kerékpáros, gyalogos, motoros közlekedés és taxik számára, kerékpársávval a hídfőkben és a József Attila utcán!
  4. Kétoldali kerékpársáv a Bajcsy-Zsilinszky úton!
  5. Lakóövezetek tehermentesítése a 30-as zónák és lakó-pihenő övezetek kiterjesztésével, forgalomlassító és csillapító módon!
  6. Kerékpáros tengely kialakítása a Váci úti irodafolyosón a Nyugati tér és a Duna Plaza között!
  7. A Petőfi-híd felújítása kerékpársávokkal!
  8. Érjen össze a Bartók Béla út két végén már megépült kerékpársáv.
  9. Induljon kerékpártároló-építési program! Új kerékpártárolók a legjobban hiányzó, népszerű úti céloknál, közintézményeknél, tömegközlekedési átszállóhelyeknél. Kisebb bürokráciát és ingyenes köztérhasználatot a lakossági kezdeményezéseknek!
  10. Hatékonyabb karbantartást: több forrást, gyorsabb intézkedést, tartós javításokat a lakossági panaszok kezelésére, kerékpárutak lezárásánál tájékoztatás és terelőutak kijelölése!
  11. Népszerűsítés és oktatás: induljanak pozitív hangvételű szemléletformáló és oktató kampányok, épüljenek új tanpályák gyerekeknek!
  12. Felhasználóbarát Bubit: jobb minőségű kerékpárokat, XXI. századi ügyintézést, lakossági promóciót, az állomások sűrítését, bővítését!

    +1: Kerékpárral is biztonságos Nagykörutat és Rákóczi utat!

A Magyar Kerékpárosklub biztos abban, hogy a fenti listát bármelyik főpolgármester-jelölt beépítheti programjába. "Tavaly is többen ültek kerékpárra Budapesten mint egy évvel korábban. Reprezentatív kutatásunk szerint a budapesti felnőttek 16 százaléka hetente kerékpározik, és pártokon átívelő, elsöprő támogatása van a biciklis fejlesztéseknek" - közölte a klub

A vonulás főszervezőinek célja, hogy a felvonulás a lehető legkevésbé akassza meg a várost. 400 önkéntes rendező jelentkezését várják, akik biztosítják a tömegközlekedés, a gyalogosok és több helyen az autók áthaladását.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×