INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

alvás

magyar alvás szövetség

g. németh györgy

alváshiány

Egyre kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszik az emberiség

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

"Aludj jól, élj sokáig" - ez volt a jelmondata az idei Alvás Világnapjához - március 15-éhez - kapcsolódó budapesti konferenciának. Milyen a jó alvás, milyen betegségeket idézhet elő a rossz?

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a Magyar Tudományos Akadémián kedden rendezett konferencia megnyitásakor arról beszélt, hogy az egészséges életnek az elégséges ideig tartó és megfelelő minőségű alvás az egyik alapfeltétele.

"Erre legalább akkora hangsúlyt érdemes fektetni, mint a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre és a nem dohányzás jelentőségére.”

Az emberiség egyre kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszik. Nem kivétel ez alól Magyarország sem. A Budapesti Alvásközpont legutóbbi felmérése szerint a felnőtt lakosság közel egyharmadát érintik különböző alvásproblémák, amelyek felismerése, kezelése, gyógyítása nélkülözhetetlen feladat - mondta a Magyar Alvás Szövetség elnöke. G. Németh György felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon az alvásproblémákkal küszködők száma magasabb az európai átlagnál.

Egyre inkább felismerjük, hogy az alvászavarok, miközben számos problémát okozhatnak, valójában

rendszerszintű rendellenességek, amelyek többszörösen hátrányos következményekkel járnak. Felborítják az életritmusunkat, széttördelik a szervezetünk és a lelkünk harmóniáját, kikezdik az egészségünket.

"Az, hogy ki hogyan alszik, nagyon egyéni, annak ellenére, hogy ma már a tudomány sokféleképpen tudja feltérképezni az alvás minőségét. Vannak olyan sztenderdek, amelyek alapján viszonyítani lehet, hogy mi a jó alvás - tette hozzá a szakember.

Ami a legkönnyebben eldönti, hogy jól aludtunk-e:

pihenten ébredtünk vagy fáradtan?"

- mondta Németh György.

Hogy mi okozza a rossz alvást, arról a szakember azt mondja, az alvástudomány 120 féle alvásbetegséget tart nyilván, ezek egyik tünete lehet a horkolás és az alvajárás.

"De gondolhatunk a fogcsikorgatásra is, ami szintén alvásbetegség.

Mindezt megfelelő módon kezelni kellene egy alvásteamben: neurológussal, kardiológussal, ortopédszakorvossal, reumatológussal, fogásszal, pszichológussal, pszichiáterrel".

Nagyon sokféle következménye lehet annak, ha valaki krónikus rossz alvó. "A legismertebbek talán a cukorbetegség, a magas vérnyomás, de okoz pszichikai, lelki tüneteket is. A legtöbben akkor keresik fel a szakorvost, amikor a betegség már kialakult.

A szakember hangsúlyozta, sokat tehetünk alváskörülményeink javításáért. Nem mindegy, milyen az ágyunk, milyenek a levegőviszonyok, a fényviszonyok, vagy az, hogy milyen ruhában alszunk, mit iszunk és eszünk lefekvés előtt.

Nyitókép: pexels.com

Kapcsolódó hang

Alvás Világnap - konferencia, G. Németh György
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018