INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

drón

veszély

szabályozás

Drónkáosz karácsony óta

Drónkáosz karácsony óta

Infostart

Sok családban egy drón is berepült a karácsonyfa alá, az ünnep után pedig szétspricceltek a világhálón a kétségbeesett üzenetek: keressük elveszett drónunkat, segítsetek!

A karácsonyi ajándékozás egyik slágere tavaly a drón volt, sokan azonban nem tudnak bánni a divatos kütyüvel, így aztán elszabadultak a drónok. Sokan keresték kétségbeesve az új "játékot", de annak legalább örülhettek, ha nem okoztak kárt vagy balesetet vele.

Ha az irányítók elvesztik a kapcsolatot a járművel, az eszköz lezuhanhat és anyagi károkat, vagy akár személyi sérülést okozhat - olvasható a kemma.hu cikkében. Az ünnepek után a közösségi oldalakon elszaporodtak azok a bejegyzések, amelyekben az új tulajdonosok keresték eszközeiket. Szerencsésebb esetben a szomszédok udvarán vagy egy mezőn épségben leszállnak a szerkezetek, de volt olyan eset, amikor egy autóban okozott kárt a minirepülő.

A lap megkérdezett egy drónpilótát, hogy

mikre ügyeljenek azok, akik pilóta nélküli repülő eszközök használatára adják a fejüket.

Kés, villa, drón - gyerek kezébe nem való

A drónok dobozain nem véletlenül tüntetik fel, hogy 14 éves kortól ajánlott a használata - hívta fel a figyelmet a szakértő, aki szerint 10 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem szabad drónt ajándékozni. Náluk ugyanis még nem fejlődött ki megfelelően a szem-kéz koordináció ahhoz, hogy érdemben tudjanak játszani az eszközzel.

Fontos észben tartani, hogy az egyszerűbb, olcsó drónokat 10-20 méteres hatótávolságra tervezik, ha a távirányító elveszti a kapcsolatot a géppel, akkor az elszabadul. Ezek az eszközök ráadásul nagyon könnyűek, ezért nem bírják a szelet - olvasható a cikkben.

A szakértő szerint a biztonságot nem szabad figyelmen kívül hagyni. Olyan helyen kell röptetni, ahol nem okozhatunk sérülést másoknak.

Nem nagy szerkezetekről beszélünk, de kisebb karcolásokat mégis okozhatnak, illetve a propellerek beleakadhatnak a hajba is – mondta.

A szülőknek azt tanácsolják, hogy elsőként egy szobai drónt vásároljanak, ezzel a gyermek elsajátíthatja a jármű kezelésének alapjait. Mivel ezeknek az eszközöknek a tömege igen alacsony, ezért abszolút nem valók szabadtéri használatra, viszont zárt térben jól használhatók lehetnek – fogalmazott.

Óvatosan a drónokkal, itt a jogi szabályozás!

A Magyarországon érvényes jogszabályok szerint ahhoz, hogy valaki pilóta nélküli légi járművet, drónt vagy repülőgépmodellt szabad téren reptethessen, eseti légtérhasználati engedélyt kell igényelnie, amelyet legalább harminc nappal a tervezett repülés előtt be kell nyújtani a Honvédelmi Minisztériumhoz.

Ha közterületen szeretnénk forgatni, képeket készíteni, a felsoroltak mellett az illetékes önkormányzattól (magánterület esetén a tulajdonostól) is szükségünk lehet hozzájárulásra.

Sport-, valamint magáncélú tevékenység esetén a vállalkozásoknak még egy lépés kötelező: az eseti légtér igénylésén felül a tevékenységet be kell jelenteni az Innovációs és Technológiai Minisztérium részére.

További feltétel, hogy kell rendelkezzünk biztosítással is, amelyet a kisjátékok kategóriájába tartozó besorolás miatt nem mindenki köt.

Egy törvényjavaslat szerint a jövőben a 250 gramm alatti gépek játékoknak minősülnének, amelyek bármiféle engedély nélkül használhatóak lennének, így sokan mentesülnének a fenti kötelezettségek alól - írja a kemma.hu.

Nyitókép: pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018