INFORÁDIÓ 
2019. június 24. hétfő
Iván

gatwick

drón

vérdíj

Tarnowskie Góry, 2018. január 15. A lengyel Központi Bányászati Hivatal környezetvédelmi osztálya próbarepülést végez egy drónnal a dél-lengyelországi Tarnowskie Góry városban 2018. január 15-én. A korszerű műszerekkel felszerelt, távirányítású repülő szerkezet a bányászváros levegőjének minőségét hivatott ellenőrizni. (MTI/EPA/Andrzej Grygiel)

50 ezer fontos vérdíjat tűztek ki a repülőtéri drónozók fejére

Infostart

Egy megrongálódott drónt találtak a repülőtér területének közelében. Közben a brit belbiztonsági államtitkár arról beszélt, hogy újjáéledőben van és ismét a polgári repülést fenyegeti az al-Kaida.

Megrongálódott drónt találtak a hatóságok a Gatwick repülőtér közelében, a gépet szakértők vizsgálják - mondta a rendőrséág illetékese a brit Sky News televíziónak.

A repülőtér forgalmát a héten több mint 30 órára bénította meg, hogy a környéken valaki drót - vagy drónokat - reptetett. Emiatt a karácsony előtti csúcsforgalomban a légikikötőt le kellett zárni. A zárlat idején legalább 40 drónberepülést észleltek a repülőtér légterében, és emiatt több mint ezer járatot kellett törölni vagy más repülőterekre átirányítani. Több mint 150 ezer utast érintettek a járattörlések.

Gatwick üzemeltetője 50 ezer fontos (körülbelül 18 millió forintnyi) nyomravezetői díjat ajánlott föl annak, aki olyan információhoz juttatja a hatóságokat, amelyek révén letartóztathatják és elítélhetik a felelősöket.

A brit nyomozóhatóságok azt hangsúlyozták, hogy ez az incidens nem terrorcselekmény volt. Ugyanakkor egy vasárnapi lapinterjúban a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára szerint újjáéledőben van és ismét a polgári repülést fenyegeti az al-Kaida. Szavai szerint a nemzetközi terrorhálózat repülőgépek megsemmisítésére alkalmas technológia kifejlesztésén dolgozik.

Ben Wallace a The Sunday Timesnak beszélt arról, hogy a brit belügyi és a közlekedési tárca 25 millió fontos (9 milliárd forintos) közös kutatási programot indított annak kidolgozására, hogy miként lehetne a polgári repülést még jobban védeni az újonnan kifejlesztett vegyszerektől, az eddigiektől eltérő technológiájú robbanószerkezetektől és a repülést "belülről érő fenyegetésektől", vagyis a repülőtereken dolgozó esetleges "dzsihadista alvóügynököktől".

Nyitókép: Andrzej Grygiel
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018