INFORÁDIÓ 
2019. június 24. hétfő
Iván

drón

konferencia

hungarocontrol

innovációs és technológiai minisztérium

Új iparág van születőben

Új iparág van születőben

Infostart / InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Egy új, Magyarországon több tíz milliárd forintos értékű iparág születik a pilóta nélküli repülő eszközök terjedésével – hangzott el egy szakmai konferencián.

Sürgős szükség van a drónszabályozás minél előbbi megalkotására, egy átlátható és jól működő szabályozásra, mert ma a drónok veszélyeztetik a légiközlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok - jelentette ki Szepessy Kornél. A HungaroControl vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a szerkezetek rohamos terjedésével a következő években hatalmas piaccá nőheti ki magát a dróntechnológia. Becslések szerint

"hazánkban 2025-ben 72 milliárd forintot tehetnek ki a drónszolgáltatásokból származó bevételek, tehát egy új iparág van születőben."

Végül hozzátette: a szakmai párbeszéd akkor sikeres, ha a kialakuló drónipar irányvonalait és alapjait sikerül megfogalmazni.

Az innovációs tárca infokommunikációért felelős helyettes államtitkára, Solymár Károly Balázs arról beszélt, hogy a drónok egyre növekvő felhasználása nem kizárólag üzleti kérdés, hanem az ország versenyképességére is befolyással van. Mint mondta,

az emberi közlekedést nem igénylő járművekkel kapcsolatos fejlesztéseket kiemelten kezeli a minisztérium, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta.

Úgy vélte, a jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelentős tudás halmozódott fel, ezért együtt kell dolgozni azért, hogy a szabályozás támogassa a drónok innovációját, de ne jelentsen veszélyt a légiforgalom biztonságára. A helyettes államtitkár elismeréssel beszélt arról, hogy a HungaroControl felvállalta a párbeszédet a szakterület képviselői között.

A T-Systems vezérigazgatója, Kaszás Zoltán egyebek között arról beszélt, hogy a drónok választ adnak arra, milyen módon és formában tud új területeket létrehozni a digitális átalakulás.

Pár éven belül Magyarországon mintegy 30 ezer regisztrált drónrepülést végezhetnek a piaci szereplők - ennyi kereskedelmi légi járat közlekedik ma naponta Európában.

A rendezvényen a HungaroControl menedzsmentje hangsúlyozta, hogy a napokban olyan tudásközpontot, úgynevezett UTM innovation HUB-ot hoztak létre, melynek célja a drónok és pilóta nélküli repülő eszközök jogi keretrendszerének és szakmai irányvonalainak kidolgozása.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Új iparág van születőben
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018