eur:
387.99
usd:
359.76
bux:
69225.36
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Nyitókép: Pixabay

Az örök dilemma: fagyi, vagy jégkrém?

A tejes, tejszínes fagylaltok több kalóriát tartalmaznak, mint a gyümölcsösek, de akinek kiegyensúlyozott az étrendje, bármelyik típusból fogyaszthat kisebb adagokat - hívta fel a figyelmet Barcza Zsuzsanna dietetikus. Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa pedig a környezettudatos fagylaltokról beszélt.

Ha mértéktartóan táplálkozunk, sok zöldséget-gyümölcsöt, friss alapanyagokból készült, zsírszegény ételeket fogyasztunk, akkor hetente akár több alkalommal is beleférhet egy kis fagylalt az étrendünkbe - mondta Barcza Zsuzsanna dietetikus. Ha viszont az alapétrendünkkel amúgy is vannak problémák, akkor egy fagyikehely "hozzá tud segíteni" ahhoz, hogy hízzunk - mondta az InfoRádióban Barcza Zsuzsanna dietetikus.

A dietetikus szerint nagyon nehéz behatárolni, hogy a fagyi mennyi energiatartalommal bír, hiszen egy-egy gombóc között is két-háromszoros különbségek lehetnek.

"A tejes, tejszínes fagylaltoknak van magasabb energiatartalma, a gyümölcsös fagylaltok általában energiaszegényebbek.

De hetente két-három gombóc fagyi beleférhet egy egészséges étrendbe" - emelte ki.

Azonban a fagyizásban is vannak buktatók. Talán mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy rossz nap után fáradtan hazaérünk, lerogyunk a kanapéra és egy nagy doboz fagylaltot röpke időn belül elfogyasztunk. Ennek egyik veszélye, ha nem vagyunk tudatosak, hiszen ilyenkor nem korlátozza a fogyasztásunkat a gombócszám, hanem rögtön ott egy egész doboznyi édesség. Ha túl nagy adagot fogyasztunk, akkor hányás, hasmenés, gyomorrontás is lehet belőle - figyelmeztet a dietetikus.

Cukormentes?

Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy cukormentes fagylalt is lehet energiában dús a benne lévő tejszín vagy csokoládédarabok miatt. Ha pedig azt látjuk egy fagylalton, hogy "light", kérdezzünk rá, hogy van-e benne hozzáadott cukor. Sokszor ugyanis fruktózzal, gyümölcscukorral édesítik a terméket. Ettől a fagyi energiaszegényebb, de egy cukorbetegnek bele kell számolnia a napi szénhidrátfogyasztásba.

A fagyi ökológiai lábnyoma

Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa szerint a csomagolt jégkrém károsabb a környezetre nézve, mint két-három gombóc fagyi egy tölcsérben. Kiemelte, hogy a jégkrém legrosszabb tulajdonsága, hogy pálmaolajat használnak hozzá.

"A pálmaolaj olcsó és nagy hatékonysággal kinyerhető olaj, és elképesztő mértékben irtják érte az esőerdőket"

- mondta Boóc Judit. De ami még ennél is rosszabb, hogy az erdőirtás számtalan veszélyeztetett állatot fenyeget, többek között orangutánokat, elefántokat, tigriseket. Az esőerdők helyére olajpálma-ültetvényeket telepítenek, amit ráadásul vegyszereznek a kártevők ellen.

A Gasztrohős alapítvány munkatársa szerint a gyümölcsös fagyi okozza a kevesebb kárt ökológiai szempontból, mert ehhez nem használnak tejet. Azt is tudni kell azonban, hogy

"a legtöbb tejtermék, amivel mostanában találkozunk, nagyüzemi állattartásból származik, ezeknek viszont elképesztően nagy az ökológiai lábnyoma,

hiszen például ahhoz, hogy ennyi állat egy helyen viszonylag egészségesen élhessen, rengeteg gyógyszert és tisztító vegyszert kell használni. Kérődző állatoknál fontos még megemlíteni a metángáz-kibocsátást, ami szintén nagyon terhelő a környezetünkre" - hangsúlyozta.

Ökológiai szempontok alapján nehéz eldönteni

Nem csak akkor gondolhatunk arra, hogy ökológiailag kedvezőtlen fagylaltot választunk, ha valamilyen egzotikus gyümölcsre esik a választásunk. Például bár sárgabarackból és cseresznyéből jól áll Magyarország, előfordul,hogy a gyümölcsöt külföldi cégek veszik meg, feldolgozzák, és magát a pürét visszahozzák, ezért ebből készül aztán a fagyi - mesélte.

A legjobb, amit tehetünk, hogy otthon készítjük el a fagylaltot, mert akkor ismert alapanyagokat használhatunk, és sokkal jobban is értékeljük az elkészült produktumot.

Utána pedig már nincs is más dolgunk, mint "nyalni a fagylaltot, és remélni, hogy nem fogy el a mézesmadzag."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize

Baj van a határnál
Megint narancssárgára színeződött a Sajó vize

„Az elmúlt időszakban megint narancssárgára színeződött a Sajó folyó vize” – tájékoztatott Jerga Tibor, a szlovákiai Alsósajó község polgármestere. A szlovák környezetvédelmi minisztérium közölte, tárgyal a két éve természeti katasztrófát megélt folyóval kapcsolatos szükséges intézkedések finanszírozásáról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×