eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vége az évszázados kötelezettségnek

Több mint 650 éves kötelezettségtől sikerült megszabadulnia egy svájci gazdálkodónak: a jövőben nem kell többé halotti engesztelést végeznie.

A férfi birtokával együtt örökölte azt a kötelezettséget, hogy a helyi templomban örökfényt tartson életben egy gyilkosság áldozatának emlékére.

A birtok egykori tulajdonosa, Konrad Müller 1357-ben megölt egy bizonyos Heinrich Stuckit. Büntetésként és azért, hogy megvédjék őt a bosszútól, az egyház elrendelte, hogy egy templomban létesítsen örökfényt, amelynek izzásáért mindörökre felelős marad. Az örökké tartó bűn jelzálogként ült a birtokon. Ahhoz, hogy megszabaduljanak tőle, a birtoknak a korabeli egyezség szerint a plébániára kell átszállnia. A birtok összes későbbi tulajdonosa tartotta magát az egyezséghez, és rendszeresen fizetett a lángot éltető diófaolajért.

A mostani tulajdonos bírósági keresete sikeres volt. Mint Glarus kanton bírósága kedden közölte, többé már nem kell éltetni a lángot. A jelzálogrendszer 1849-ben történt átalakítása miatt ugyanis az egyház ezen joga megszűnt - indokolta a bíróság.

Mindazonáltal Heinrich Stucki emlékre az örökfény tovább ég, Vitus Huonder püspök bejelentette, hogy a költségeket az egyház állja tovább.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×