eur:
389.14
usd:
362.09
bux:
67959.07
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ángyán József: fókuszban a biodiverzitás és a génmegőrzés

Minden országnak a saját génállományára kell építenie a mezőgazdaságát - mondta az InfoRádiónak egy a témával foglalkozó konferencia szünetében a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. Ángyán József kifejtette: ez az őshonos magyar fajták újranemesítését jelenti, ugyanakkor kizár mindenféle génmódosítást.

 Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy most készül a vidékfejlesztési tárcánál az új agrár-, vidék- és környezeti stratégia, amelynek vitaanyaga várhatóan januárra készen lesz. Ezt követően a vitaanyagról mintegy kéthónapos nemzeti konzultáció kezdődik. A 10 évre szóló stratégia végleges változata várhatóan március táján kerül a kormány elé.

Ángyán József jelezte: olyan integrált vidékfejlesztési program megvalósítása a cél, amely a természeti erőforrás-gazdálkodás, a mezőgazdaság és a nem mezőgazdasági tevékenységet folytató vidéki vállalkozások együttes tevékenységén keresztül széles rétegeknek nyújt esélyt a felemelkedésre.

Hozzátette: egyúttal a stratégia lehetőséget teremt a természeti értékek, tájak és az élhető környezet fenntartására, a kis településeken élők életminőségének javítására, valamint a vidéki élet vonzerejének helyreállítására.

A professzor kitért arra is, hogy a mezőgazdaság fejlődésének a mostani kormányzat az előző évektől eltérően gyökeresen új irányt kíván szabni, lehetőséget teremtve a kis- és közepes családi vállalkozások fejlődése, fejlesztése számára.

A VM parlamenti államtitkára aláhúzta: csak az a mezőgazdaság lehet sikeres, amely figyelembe veszi a helyi sajátosságokat, alkalmazkodik a táj adottságaihoz, továbbá kihasználja a biológiai sokszínűség lehetőségét is. Ezért szükséges a Magyarországon meglévő mezőgazdasági génállomány megőrzése, amely jelenleg mintegy 120 ezer tételt tartalmaz.

A génbankok állományának megőrzése érdekében a vidékfejlesztési tárca két koordinációs központot hozott létre, amelyek a növényi és az állati génbank-hálózat tevékenységét koordinálják. Ennek a feladatnak a végrehajtására összesen 727 millió forint áll rendelkezésre. Ebből az állami feladatok végrehajtására 400 millió forintot szánnak.

Az államtitkár különösen fontosnak nevezte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) forrásainak felhasználását is a területen. Itt mintegy kétszer 10 milliárdos forrásról van szó - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×