eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Az alacsony emberek esendőbbek a szívbetegségekkel szemben

Az alacsony emberek 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg idő előtt szívbetegségek miatt, mint magasabb embertársaik - közölték szerdán három millió ember adatainak áttekintése után kutatók.

A tanulmány szerint a 153 centiméternél alacsonyabb nők, valamint a 165 centiméternél alacsonyabb férfiak kockázata a kardiovaszkuláris betegségekre jóval nagyobb, mint azoké a nőké és férfiaké, akik magassága meghaladja a 166, illetve 173 centimétert.
A European Heart Journal című szaklapban közzétett megállapítások azt jelzik, hogy a kis testmagasságot a szívbetegségek már ismert kockázati tényezői közé kellene sorolni az elhízás, az idősebb életkor és a magas koleszterinszint mellé - vélik a kutatók.

A finn Tamperei Egyetem munkatársai Puula Paajanen vezetésével az elmúlt hatvan év mintegy 2000 tanulmányát elemezték abból a szempontból, hogy van-e összefüggés a testmagasság és a szívproblémák között. Ötvenkét olyan tanulmányra összpontosítottak, amelyekben mintegy 3 millió ember adatai szerepeltek, és megfeleltek az elemzéshez szükséges feltételeknek.

A megállapított összefüggés magyarázatainak egyike, hogy az alacsonyabb emberek koszorúerei kisebbek, szűkebbek, ezért könnyebben elzáródnak. Más kutatások viszont a gének szerepét emelik ki - tette hozzá Paajanen. Eszerint a testmagasságot befolyásoló örökletes tényezők egyúttal a szívbetegségekre való hajlamban is szerepet játszanak.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×