eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin

Mi lesz így a Földdel? - Alig húsz percig használjuk az eldobható műanyag szatyrokat!

Makaó lakosainak többsége egyetért a műanyag alapú bevásárlószatyrokra kivetendő adóval, és elfogadnák, ha környezetvédelmi megfontolásokból a bevásárló helyeken fizetni kellene a szatyrokért - derült ki egy felmérés eredményéből. Magyarországon naponta 1,3 millió szatyor kerül forgalomba, ezek darabját átlagosan alig 20 percig használják.

Kína különleges közigazgatási területeként működő Makaó lakosainak 60 százaléka értene egyet azzal, ha a kormány környezetvédelmi intézkedésként megadóztatná a műanyag alapú bevásárlótáskákat - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A Makaói Környezetvédő Önkéntesek Szövetsége megbízásából készült kutatás szerint a helyiek ugyanilyen arányban fogadnák el, ha a bevásárlóközpontokban a jövőben fizetni kellene azokért. Összesen a válaszadók 90 százaléka támogatja a műanyagszatyor-használat csökkentésére irányuló kormányzati elképzeléseket.

Bár a változással egyetérteni látszanak, a megkérdezettek 60 százaléka úgy vélte, vásárlási szokásaik megváltoztatása okozna némi kényelmetlenséget. Jelenleg ugyanis a válaszadók 80 százaléka nem visz magával saját bevásárlószatyrot, ha vásárolni megy. Ennek eredményeként 70 százalékuk napi 1-2, negyedük napi 3-5 műanyagtáskát használ.

40 milliárddal kevesebb műanyagszatyor

Kína a környezetterhelés és a hulladékcsökkentés érdekében, a kontinentális országrészben 2008-ban tiltotta meg a bevásárlóközpontok, üzletek és piacok üzemeltetői számára, hogy vevőiket ingyenesen adott műanyagszatyrokkal szolgálják ki.

Az 1,3 millió lakosú ázsiai országban az intézkedés hatására egy év alatt 40 milliárd darabbal csökkent a felhasznált nejlonszatyrok száma. Hongkongban, Kína másik speciális közigazgatási területen, 2009-ben vetettek ki adót a műanyagalapú bevásárlótáskákra, amelynek hatására az újonnan forgalomba kerülő szatyrok száma csökkenni kezdett, míg a vásárlók egyre nagyobb arányban szoktak rá arra, hogy saját táskát vigyenek a vásárlások lebonyolításához.

Napi 1,3 millió szatyrot használnak a magyarok

Környezetvédelmi szakértők szerint a hagyományos műanyagalapú bevásárlószatyrok 300-400 év alatt bomlanak le teljesen, miközben a Föld lakossága napi 500 millió műanyag szatyrot használ el. Magyarországon naponta 1,3 millió szatyor kerül forgalomba, ezek darabját átlagosan alig 20 percig használják.

A magyar kormány a 2005-ben bevezetett, majd 2009-ben módosított termékdíj-rendszer bevezetésével próbálta visszafogni a műanyagszatyor felhasználást. A szakértők szerint azonban a szabályozás nem érte el célját: a nagyáruházak számára a termékdíj nem tétel, a kisebbek csak részben környezetbarát szatyrokat használnak, mindeközben a szatyrok újrahasznosítása nem megoldott, és a lakosság is viszonylag passzív a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×