eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kevesebben vesznek e-matricát

A járművezetők mintegy 6 százalékkal kevesebb e-matricát vásároltak 2009 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához képest, ezzel megtörni látszik az e-matricák eladásának 5 éve tartó növekedése - közölte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK Zrt.). Az év eddigi értékesítési adatai szerint - 2008 hasonló időszakához viszonyítva - 4 százalékkal, 19 milliárd forintra csökkent a bevétel.

A legszembetűnőbb csökkenés a havi és a heti, valamint a teherautók számára érvényes 1 napos e-matricák forgalmában tapasztalható: az elsőből 8, a másodikból 16, a harmadikból pedig ugyancsak 8 százalékkal fogyott kevesebb az év első három hónapjában.

A kereslet visszaesése a 4 napos úthasználati jogosultságoknál is megfigyelhető: 4 százalékkal csökkent eladásuk, míg az éves e-matricák eladott darabszáma egy százalékkal nőtt.

Az értékesítési adatok csökkenő tendenciáját még az sem tudta ellensúlyozni, hogy a húsvéti hosszú hétvégén jóval több e-matricát vásároltak az autósok, mint egy évvel korábban. Ez számokban kifejezve 24 százalékos darabszám- és 16 százalékos bevétel-növekedést jelent.

Az értékesítési adatok csökkenése mellett az ÁAK Zrt. kezelésébe tartozó autópálya-szakaszok forgalma is ellentétes irányú változást mutat az elmúlt évek töretlen növekedési trendjéhez képest. A legnagyobb visszaesés az országon áthaladó tranzitforgalom lebonyolításában kiemelt szerepet játszó M1-es autópályán figyelhető meg, amelyen 2009. január-márciusban átlagosan 5-10 százalékkal közlekedett kevesebb jármű, mint az előző esztendő hasonló időszakában.

Ugyancsak jelentős, 5-10 százalékos visszaesés mutatkozik az M0-ás autóút déli szektorának forgalmi adataiban. Stagnálás figyelhető meg az M3-as és az M7-es autópályák esetében is, ami szintén trendfordulót jelez az évek óta tapasztalható erőteljes növekedéshez képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×