eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Egy újabb spanyolnátha leselkedik ránk?

A legsúlyosabb influenzajárvány egyes becslések szerint 100 millió áldozatot követelt, a XX. században azonban a spanyolnáthán kívül több járvány is tizedelte a lakosságot. Sertésinfluenza már 1976-ban is szedett emberi áldozatokat, ám akkor ezt az Egyesült Államokban megfékezték. Összeállítás a nagy influenzajárványokról.

A legsúlyosabb és a legismertebb

A legdurvább becslések szerint az 1918-19-es spanyolnátha a Föld lakosságának 40 százalékát betegítette meg, és mintegy 50 millió ember veszítette életét a betegség következtében. Mindez azonban csak becslés, vannak, akik szerint a 100 milliót is elérte az áldozatok száma, így az influenza A vírusának terjedése a múlt század elején a minden eddigi legsúlyosabb járványt okozta.

A járvány kitörésének helyét és körülményeit nem sikerült megállapítania a kutatóknak, bár sokan Spanyolországhoz kötik, valójában csak arról volt szó, hogy itt írták le elsőként a betegség tulajdonságait. A tudósok most úgy vélik: antigénstruktúrája H1N1 típusú volt.

Voltak, akiknél azonnal halálos tüdőgyulladást okozott a vírus, és néhány óra alatt végzetes volt. A kórokozó áldozata lett Edmond Rostand francia drámaíró, Egon Schiele osztrák festő, Kaffka Margit írónő és IV. Károly magyar király is.

Több súlyos járvány

Az emberi A típusú vírust 1933-ban izolálták, és 1943-ban készült el az első influenza elleni inaktivált teljesvírus-vakcina, amelyet elsőként az Amerikai Egyesült Államok hadseregében alkalmaztak. A civil lakosság számára 1950-től gyártották a vakcinát.

Az ázsiaiinfluenza-járvány 1957-ben robbant ki, és nagyjából 2 millió áldozatot követelt, főleg idősek estek áldozatul. A világméretű járvány Kínából indult ki, ahol emberi és madarakat sújtó influenzavírusok módosulásával jött létre. A járvány Ázsiából terjedt át az Egyesült Államokba.

Az újabb járványt 1968-ban azonosították Hongkongban. Ez az influenza főleg az idős, 65 év feletti, legyengült szervezetű embereket sújtotta, és világszerte 1 millió áldozatot szedett.Sertésinfluenza-vírus 1976-ban is okozott járványt, ezt az egyesült államokbeli Fort Dixben azonosították. A kormány azonnali fellépésének köszönhetően a járvány terjedése megállt, hiszen nagyjából 40 millió embert oltottak be.

A madárinfluenza elsőként több mint tíz évvel ezelőtt, 1997-ben jelent meg, ezt olyan emberek kapták el, akik közvetlen érintkezésbe léptek csirkékkel. Az elmúlt hat évben a hivatalos adatok szerint a H5N1-es vírus 257 ember halálát okozta, és 421 embert betegített meg. A betegséget eddig 15 országban azonosították. Voltak, akik úgy becsülték, hogy a madárinfluenza több áldozatot szed majd, mint a spanyolnátha, eddig azonban a vírus terjedése szerencsére nem igazolta a pesszimista várakozásokat.

Míg a spanyolnátha százból egy, addig a H5N1-es madárinfluenza-vírus százból kilencven esetben halálos kimenetelű. A terjedése akkor jelent igazi veszélyt, ha kialakul az emberről emberre terjedő változat, ez azonban egyelőre nem bizonyított. A vírus több ázsiai országban jelent meg egy időben, főleg Vietnamban, Thaiföldön, Kambodzsában, Kínában és Dél-Koreában ütötte fel a fejét.

A sertésinfluenza

2009 a sertésinfluenza megjelenésének éve. A legfrissebb adatok szerint eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák. Hétfő óta csaknem 400-zal nőtt a gyanús esetek száma. Az igazolt esetek számával arányosan egyelőre nem növekedett a halálesetek száma. Sem az Egyesült Államokban, sem Kanadában nem halt meg eddig senki, Mexikóban viszont további hét áldozatot követelt a sertésinfluenza.

Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tiszti főorvosa szerint Magyarországon jelenleg nincs semmiféle veszély. Európában eddig nem volt olyan eset, hogy valaki egy behurcolt vírus következtében fertőződött volna meg. Elmondta: kedden az ÁNTSZ Ferihegyen megerősítette a közegészségügyi szolgálatot, dupla létszámmal látja el a feladatokat. Arra kérik az utazókat, hogy a Mexikóból érkezők jelentkezzenek az információs pultoknál, ahol kérdőívet tölthetnek ki, és a szakemberek válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×