eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Több emberrel végzett a hőhullám, mint a gyilkos bozóttűz

A szokatlanul erős januári hőhullám több emberrel végzett Ausztráliában, mint a halálos bozóttüzek - állítja Victoria állam egészségügyi szolgálatának vezetője. A hőség miatt valószínűleg 374 ember vesztette életét.

Január 26. és február 1. között szokatlanul nagy hőség köszöntött be Ausztrália Victoria államában - ezt a magyar sportrajongók is észrevehették, ha figyelemmel kísérték az ausztrál nyílt teniszbajnokság Melbourne-ben lejátszott mérkőzéseit.

A rettenetes hőség nem csak a külföldi sportolókat viselte meg, hanem a helybélieket is, és sokkal több halálos áldozatot követelt, mint korábban gondolták. John Carnie állami tisztifőorvos szerint az áldozatok száma elérheti a 374-et.

Elsősorban az idősek, s közülük is különösen a szívbetegek számára volt nehezen elviselhető a hőség. A szakértő, aki összehasonlította az elmúlt évek adatait, azt találta, hogy e pár nap alatt 248-cal több, 75 évesnél idősebb ember halt meg az államban, mint általában az év ezen időszakában.

A 65-74 éves korosztályból 46-tal, a 64 évesnél fiatalabbak között pedig 67-tel volt több a halálozások száma az átlagosnál - tette hozzá. Emellett meghalt a hőség miatt 13 olyan ember is, akinek a pontos életkorát nem tudták megállapítani.

Ausztráliában a hőség mellett a bozóttüzek is rengeteg halálos áldozatot követeltek: egyetlen hétvégén 173 ember veszette életét a tüzekben, amelyeket gyújtogatások okoztak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×