eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A vegetáriánus tinédzserek könnyen kényszerevőkké válhatnak

Bár a vegetáriánus kamaszok egészségesebb étrenden élnek, mint a húsfogyasztó társaik, náluk nagyobb a kockázata az evési zavar kialakulásának - állítják amerikai kutatók.

Egy amerikai kutatásból kiderül, hogy azok a tinédzserek, akik étrendjükből száműzik a húst, sokkal nagyobb eséllyel válnak kényszerevőkké, mint azok, akik nemcsak zöldséget esznek.

A minnesotai Saint John's Egyetem és a Saint Benedict College kutatói 2500 15 és 23 év közötti amerikait kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelyben a szakemberek a megkérdezettek étkezési szokásaikra és életmódjukra voltak kíváncsiak. A kutatók arra is rákérdeztek, hogy a tizenévesek szednek-e fogyasztótablettát, vagy az előző évben jellemző volt-e rájuk a kényszerevés.

A megkérdezettek nagyjából négy százaléka volt vegetáriánus, 11 százalékuk pedig egykori zöldségevő. Nem meglepő módon a vegetáriánusok étrendje bizonyult a legegészségesebbnek, hiszen ők fogyasztják a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt és a legkevesebb egészségtelen zsiradékot. Õk bizonyultak a legkevésbé hízékonynak is, ugyanakkor a kutatásból kiderült: náluk nagy eséllyel alakult ki olyan étkezési rendellenesség, mint a kényszerevés.

A vegetáriánusok nagyjából húsz százaléka vallotta be: volt arra példa, hogy elveszítette kontrollját az evés felett, és jóval többet evett a normálisnál. A húst is fogyasztóknál csak öt százalék mondta ezt.

A legrosszabb a helyzet azoknál, akik feladták vegetáriánus életmódjukat: náluk az esély kétszer nagyobb volt arra, hogy súlyuk kordában tartása érdekében egészségtelen eszközökhöz nyúljanak, mint például a fogyasztó tabletták vagy a hánytatás.

Egyébként a 15 és 18 év közötti jelenlegi és egykori vegetáriánusok húsz százaléka vallotta be, hogy tablettát szed vagy hánytatja magát - a húst is fogyasztó tinédzserek csak 10 százaléka mondta ezt. Az idősebb megkérdezett exvegetáriánusok közül 27 százalék ismerte be, hogy hánytatja magát vagy fogyást segítő tablettával próbál megszabadulni felesleges kilóitól - a vegetáriánusok közül 16, míg a mindig is húsevők 15 százaléka mondta ezt.

A Journal of the American Dietetic Association című szaklapban a kutatók többek között azzal magyarázzák a vegetáriánusok esetleges étkezési zavarait, hogy ők kevésbé érzik jóllakottnak magukat, mivel kevesebb proteint és zsírt esznek.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×