eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Majdnem apokalipszis lesz 2030-ban

Növekvő népesség, csökkenő energiaforrások, klímaváltozás és élelmiszerhiány - egy neves brit tudós szerint 2030-ra ezekből egy "tökéletes vihar" keletkezik, amely ha nem is vezet majd totális összeomláshoz, de jelentősen megnehezedik az élet a Földön.

2030-ra az élelmiszer és az energia iránti igény megduplázódik, a vízszükséglet 30 százalékkal növekszik, miközben a globális népesség 8,3 milliárdra ugrik - állítja John Beddington. A neves brit tudós szerint a bajokat súlyosbítja a klímaváltozás is, és ezek együtt egy "tökétes vihart" fognak alkotni.

A brit kormány vezető szakértője azonban úgy véli: ez még nem vezet a totális összeomláshoz, de ha nem igyekszünk kezelni e problémákat, akkor beláthatatlan következményei lesznek:  háborúk, zavargások és tömeges elvándorlás.

A tudós szerint a britek még meglehetősen szerencsésnek érezhetik magukat, mert a szigetországban nem várható nagy élelmiszerhiány, de az árak jelentősen emelkedni fognak. Nemzetközi viszonylatban azonban a növekvő népesség és a harmadik világ szegényeinek megsegítése óriási igényt támaszt az élelmiszerekre és az ivóvízre az elkövetkező két évtizedben, miközben a klímaváltozás már most is kiüríti a tartalékokat.

Beddington szerint az élelmiszertartalékok már most is ötvenéves mélyponton vannak, miközben a világnak 50 százalékkal több energiára, élelemre és vízre lenne szüksége 2030-ra. A professzor hangsúlyozta: a klímaváltozás következtében Észak-Európa lesz az élelmiszerelőállítás új központja.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×